SANNINGEN OM FENTANYL

En dödlig dos heroin (till vänster) och en dödlig dos fentanyl (till höger).

Vad är det som gör heroinets syntetiska kusin, fentanyl, till en av de dödligaste drogerna i världen?

”Langarna spetsar kokain och heroin med fentanyl, och många unga vuxna dör. Det är en epidemi. Fasansfullt”, säger en legitimerad sjuksköterska i Nya Zeeland. Faktum är att även om det faktiskt har varit en nedåtgående trend vad gäller dödsfall på grund av receptbelagda opiumliknande preparat, har dödsfall på grund av överdoser från fentanyl ökat dramatiskt; 540 procent upp på tre år.

Fentanyl är en syntetisk opioid, och ordinerad för att behandla svår smärta. Det är en kusin till heroin, men mycket dödligare för det är mycket starkare – 50 gånger starkare än heroin, enligt Centers for Disease Control and Prevention. Fotot till vänster visar en dödlig dos heroin, ungefär 30 milligram, jämfört med fentanyl, en dos på bara 3 milligram. Faktum är att räddningspersonal som rycker ut på grund av överdoser måste vara försiktiga – bara att röra vid det eller inandas det kan vara livsfarligt.

Fentanyl är starkare än heroinet på grund av skillnader i kemisk struktur. Båda kemikalierna binds till ”mu opioid receptorn” i hjärnan. Men fentanyl kommer dit snabbare än heroin för det passerar lättare genom fettet i hjärnan. Det fästs också så hårt vid receptorn att det inte behövs mycket för att utlösa opioida effekter i kroppen.

Eftersom fentanyl är ett fint pulver är det lätt att blanda med andra droger. Det ser ut precis som heroin, så när användare injicerar heroin spetsat med fentanyl, vet de inte att de injicerar en dödlig dos förrän det är för sent.


VI VILL verkligen ATT DU HÖR AV DIG

Lärare och utbildare som använder Sanningen om drogers läroplan har en hel del att säga om hur ungdomar reagerar på programmet. Här är den senaste feedbacken.

HÄLSOVÅRDSLÄRARE

”Jag älskar det här programmet! Eleverna får verkligen en inblick i vad en riktig missbrukare upplevde och vilka konsekvenserna är, då och nu. Det är mycket effektivt! Tack för att ni distribuerar detta!”

LÄRARE I FAMILJ- OCH KONSUMENTVETENSKAP

”Tack för allt som du och människorna inom Drogfri värld gör. Jag tycker att programmet är det bästa jag någonsin använt.”

HEM OCH SKOLA-SAMORDNARE

”Jag är oerhört imponerad av häftena som ni skickade till mig. Barnen ger mig mycket positiv feedback, och även föräldrarna. Jag har till och med en mellanstadieelev som visade informationen för sin äldre syster i högstadiet.”

SKOLKURATOR

”Detta material är aktuellt, engagerande, trovärdigt och har stor inverkan! Mina elever var helt uppslukade medan de tittade på de dokumentära kapitlen, vilket resulterade i många meningsfulla samtal. Mina elever uppskattade också verkligen att ha sina egna exemplar av häftena och många tog sig tid att läsa och läsa om och läsa framåt.”

HÄLSO- OCH LEDARSKAPSLÄRARE

”Er läroplan har varit en välsignelse och underbar gåva till mig och mina elever. Materialet presenteras på ett sätt som mina elever accepterar utan att tveka. Jag har inte en budget för min hälsoklass. Alla medel kommer ur min egen ficka. Er gratis läroplan är ovärderlig.”

HÄLSOVÅRDSLÄRARE

”Tacka era donatorer från mig. Ert material har varit den bästa tonårsvänliga information som jag har använt i mina klasser!”


FAKTA

Sanningen om droger
Sanningen om droger-programmet inkluderar en hel uppsättning undervisningsmaterial.

14

HÄFTEN

lär ut sanningen om de vanligaste drogerna

17

KORTA VIDEOR

som skingrar de vanligaste lögner som langare ger potentiella användare

111

MINUTER

dokumentärfilmer med tidigare missbrukare som delar med sig av sina berättelser

22

SPRÅK

som Sanningen om droger-materialet har översatts till och finns tillgängligt på.

16

MILJONER HÄFTEN

distribuerade enbart det gångna året


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.