Alkohol

VAD ÄR ALKOHOL?

Foto: Stockxpert
Alkohol är en drog.

Den är klassad som ett lugnande medel, vilket innebär att den saktar ner vitala funktioner, vilket resulterar i sluddrigt tal, ostadiga rörelser, förvirrade sinnesintryck och oförmåga att reagera snabbt.

När det gäller hur den påverkar sinnet, förstår man det bäst som en drog som reducerar en persons förmåga att tänka rationellt och som försämrar hans eller hennes omdöme.

Fastän alkohol klassificeras som ett lugnande medel, bestämmer den konsumerade mängden vilken slags effekt den får. De flesta människor dricker på grund av den stimulerande effekten, som att ta en öl eller ett glas vin för att ”slappna av”. Men om en person konsumerar mer än vad kroppen kan klara av upplever man alkoholens dämpande effekt. Man börjar känna sig ”dum” eller förlorar koordination och kontroll.

En överdos av alkohol orsakar en ännu allvarligare dämpande effekt (oförmåga att känna smärta, förgiftning då kroppen spyr upp giftet, och slutligen medvetslöshet eller ännu värre – koma eller död från en allvarlig giftig överdos). Dessa reaktioner beror på hur mycket som har konsumerats och hur snabbt.

Det finns olika sorters alkohol. Etylalkohol (etanol), den enda alkohol som används i drycker, tillverkas genom jäsning av spannmål eller frukt. Jäsning är en kemisk process där jäst inverkar på vissa ingredienser i livsmedel och skapar alkohol.

Alkohol- innehåll

Jästa drycker, såsom öl och vin, innehåller från 2 % till 20 % alkohol. Destillerade drycker, eller sprit, innehåller 40–50 % eller mer alkohol. Några vanliga alkoholhalter:

Foto: Stockxpert
Öl 2–6 % alkohol
cider 4–8 % alkohol
vin 8–20 % alkohol
tequila 40 % alkohol
rom 40 % eller mer alkohol
konjak 40 % eller mer alkohol
gin 40–47 % alkohol
whisky 40–50 % alkohol
vodka 40–50 % alkohol
likörer 15–60 % alkohol