Ecstasy

ATT DANSA MED DÖDEN?

Ecstasy är illegalt. Drug Enforcement Administration (USA:s narkotikamyndigheter) klassificerar det som en ”Lista 1”-drog, en beskrivning som bara används för farliga ämnen utan erkänd medicinsk användning. Andra ”Lista 1”-droger inbegriper heroin och LSD. Straffen för innehav, leverans och tillverkning av ecstasy kan omfatta fängelse på mellan 4 år och livstid, och böter på 250 000 till 4 miljoner dollar, beroende på hur stor mängd av drogen man har i sin ägo.

Tragiskt nog är ecstasy en av de mest populära drogerna bland ungdomar i dag. FNs kontor för droger och kriminalitet beräknar att omkring 9 miljoner människor världen över använder drogen. Den stora majoriteten av användare är tonåringar och unga vuxna.

Att ta ecstasy tillsammans med alkohol är väldigt farligt och kan faktiskt vara dödligt. Så utbredd har ödeläggelsen från denna ”designerdrog” blivit, att antalet fall vid sjukhusens akutmottagningar har skjutit i höjden med 1 200 % sedan ecstasy blev den vanligaste ”klubbdrogen” vid nattlånga ravepartyn och på dansklubbar.

Vill du verkligen festa?

Nikki var som många andra som gick på ravepartyn. I hopp om att fly från sina problem och ha roligt tänkte hon festa hela natten med flera av sina vänner. En av dem hade en flaska flytande ecstasy i sin bil, så de beslöt alla att ta lite. Snart började drogen att ta över. Nikki dansade och dansade och dansade, och drev på sig själv långt utöver sina vanliga gränser. En av hennes vänner sade senare i en polisrapport: ”Nikki kände inte någonting.”

Följande morgon var Nikki död. Orsak: förgiftad av drogen ecstasy.

Men man tänker: ”Det händer inte mig.” Kanske inte, men vill man verkligen ta risken?

”På ett raveparty såg jag en kille som hade proppat i sig ecstasy, i timmar upprepa: ’Jag är en apelsin, skala mig inte, jag är en apelsin, skala mig inte.’ En annan kille trodde att han var en fluga och slog hela tiden sitt huvud mot ett fönster.” – Liz