Menu background image
Heroin

HEROIN: VAD ÄR DET?

Heroin är en mycket beroendeframkallande, illegal drog. Den används av miljontals missbrukare världen över som är oförmögna att få bukt med begäret att fortsätta att ta denna drog varje dag av sitt liv – de vet att om de slutar kommer de att uppleva abstinensens ohyggligheter.

Precis som opium och morfin utvinns heroin ur saften från vallmoblomman. Det mjölkaktiga, växtsaftliknande opiumet avlägsnas först från vallmoblommans frökapsel. Detta opium raffineras för att göra morfin, som sedan raffineras ytterligare till olika former av heroin.

Oftast injiceras heroinet, vilket skapar ytterligare risker för användaren, som utsätts för faran för HIV eller andra infektioner ovanpå missbrukets konsekvenser.

”Heroin avskärmade mig från resten av världen. Mina föräldrar sparkade ut mig. Mina vänner och mina bröder ville inte längre veta av mig. Jag är fullkomligt ensam.” – Suzanne

 

Foto: istock.com/Peeter Viisimaa

Heroinets ursprung

Heroin tillverkades första gången år 1898 av det tyska läkemedelsföretaget Bayer och marknadsfördes som behandling för tuberkulos såväl som ett botemedel för morfinberoende.

En ond cirkel

Under 1850-talet var opiummissbruk ett stort problem i USA. ”Lösningen” var att ge opiummissbrukarna ett svagare och, som man trodde, ”ej beroendeframkallande” ersättningsmedel – morfin. Morfinmissbruk blev snart ett större problem än opiummissbruk.

Precis som med opium, löstes morfinproblemet med ännu ett ”icke-beroendeframkallande” ersättningsmedel – heroin, vilket visade sig vara ännu mer beroendeframkallande än morfin. Med heroinproblemet kom ytterligare en ”icke-beroendeframkallande” ersättning – drogen som nu är känd som metadon. Det utvecklades år 1937 av tyska vetenskapsmän, som letade efter ett smärtstillande medel för kirurgiska ingrepp, exporterades till USA och gavs år 1947 varunamnet ”Dolophine”. Drogen döptes om till metadon och kom snart i allmänt bruk som ett botemedel för heroinmissbruk. Olyckligtvis visade den sig vara ännu mer beroendeframkallande än heroin.

I slutet av 1990-talet uppskattades dödligheten bland heroinmissbrukare vara hela tjugo gånger högre än bland den övriga befolkningen.