Missbruk av receptbelagda medel

MISSBRUK AV RECEPTBELAGDA MEDEL: ETT ALLVARLIGT PROBLEM

Foto: Stockexpert

Användning av receptbelagda medel för avkoppling och vid fester är ett allvarligt problem hos tonåringar och unga vuxna. Nationella studier visar att en tonåring är mer benägen att ha missbrukat ett receptbelagt medel än en gatudrog.

Många tonåringar tror att receptbelagda medel är säkra eftersom de skrivits ut av en läkare. Men att ta dem för icke-medicinskt bruk för att bli ”hög” eller ”självmedicinera”, kan vara precis lika farligt och beroendeframkallande som att ta illegala gatudroger.

Det finns mycket allvarliga hälsorisker med att ta receptbelagda medel. Det är därför som de tas bara i samband med läkarvård. Och även då måste man kontrollera dem noggrant för att undvika beroende eller andra problem.

Många piller ser likadana ut. Det är extremt farligt att ta något piller som du är osäker på eller som inte har skrivits ut till dig. Människor kan också reagera olika på droger på grund av kemiska skillnader i personens kropp. Ett medel som är okay för en person kan vara mycket farligt, till och med dödligt, för någon annan.

Receptbelagda medel är säkra endast för de personer, som har fått dem utskrivna till sig, inte för någon annan.