Värkmedicin

MISSBRUK AV RECEPTBELAGDA SMÄRTSTILLANDE MEDEL

Samtidigt som många av gatudrogerna i USA är på en lätt nedgång, ökar missbruket av receptbelagda medel. År 2007 missbrukade 2,5 miljoner amerikaner receptbelagda medel för första gången, jämfört med 2,1 miljoner som provade marijuana för första gången.

Bland tonåringar är receptbelagda medel den vanligast förekommande drogen efter marijuana, och nästan hälften av de tonåringar som missbrukar receptbelagda medel tar smärtstillande medel.

Varför tar så många ungdomar sin tillflykt till receptbelagda medel för att bli höga?

Enligt gjorda undersökningar tror nästan 50 % av tonåringarna att det är mycket säkrare att ta receptbelagda medel än att ta illegala gatudroger.

Vad de flesta av dessa ungdomar inte känner till är risken de tar när de konsumerar dessa kraftfulla och sinnesförändrande droger. Långvarigt bruk av smärtstillande medel kan leda till beroende, även för människor som fått dem utskrivna för att få lättnad från ett sjukdomstillstånd men som i slutänden går i fällan av missbruk och beroende.

I en del fall uppdagas inte faran med smärtstillande medel förrän det är för sent. Under år 2007 till exempel, orsakade missbruket av det smärtstillande medlet Fentanyl mer 1 000 människors död. Drogen befanns vara trettio till femtio gånger starkare än heroin.