LSD

VAD ÄR LSD?

LSD är en av de starkaste, sinnesförändrande kemikalier som finns. Den tillverkas från lysergsyradietylamid, som finns i mjöldryga, en svamp som växer på råg och andra sädesslag.

Det produceras i kristallform i illegala laboratorier, huvudsakligen i USA. Dessa kristaller omvandlas till en vätska för att sedan distribueras. Den är luktfri, färglös och med en svagt bitter smak.

Känd som ”syra”, men har många andra namn, säljs LSD på gatan som små tabletter (”microdots”), kapslar eller gelatinrutor (”window panes” – fönsterrutor). Ibland droppas det på absorberande papper som sedan delas upp i små fyrkanter som prytts med symboler eller seriefigurer (”loony toons”). Tillfälligt säljs det i vätskeform. Men oavsett i vilken form det används, leder det LSD-användaren till samma ställe – en allvarlig avskildhet från verkligheten.

Användare kallar en LSD-upplevelse för en ”tripp”, som varar omkring tolv timmar. När saker går fel, vilket ofta händer, kallas det en ”dålig tripp”, ett annat namn på ett levande helvete.