Crack

VAD ÄR CRACK-KOKAIN?

(Foto: DEA/drugs)

Crack-kokain avser kokain i kristallform. Kokain i sig förekommer vanligtvis i pulverform.1 Den förekommer som solida stycken eller kristaller i olika färger, från gult till blekrosa eller vitt.

Crack värms upp och röks. Den kallas så för att den ger ifrån sig ett knäppande eller smällande ljud när den värms upp.

Crack är den starkaste formen av kokain och även den mest riskabla. Den är 75–100 % ren, långt starkare än vanligt kokain.

Om man röker crack når det hjärnan snabbare och ger därför en intensiv och omedelbar – men mycket kortvarig – kick som varar omkring femton minuter. Och eftersom missbruk kommer att utvecklas ännu snabbare om drogen röks, jämfört med om den snortas (dras in genom näsan), kan man bli beroende redan efter att ha prövat crack för första gången.

På grund av kokainets höga pris har det länge ansetts som en ”rikemansdrog”. Crack däremot säljs till så låga priser att till och med tonåringar har råd att köpa det – till att börja med. Sanningen är att när en person väl är beroende, rusar kostnaden i höjden i direkt proportion till den ökande mängden som behövs för att tillfredsställa hans missbruk.

”Jag levde med en crackmissbrukare i nästan ett år. Jag älskade denna missbrukare, som var min pojkvän, av hela mitt hjärta. Men jag kunde inte stanna kvar längre.

Polisen stoppade och visiterade mig, vi utsattes för en razzia klockan 6 på morgonen. Min pojkvän stal oavbrutet och kunde inte slita sig ifrån sin pipa.

Jag tror att crack är värre än heroin – en enda pipa kan räcka för att förvandla en till ett vidrigt monster.” – Audrey

  1. 1. För mer information om kokain i dess pulverform, se Sanningen om kokain.


SLANGBETECKNINGAR

CRACK-KOKAIN: 24-7 Apple jacks Badrock Ball Base Beat Candy Chemical Cloud Cookies Crack Crumbs Crunch & munch Devil drug Dice Elektrisk kool-aid Fat bags French fries Glo Gravel Grit Hail Hard ball Hard rock Hotcakes Ice cube Jelly beans Kryptonite Nuggets Paste Piece Prime time Product Raw Rock(s) Rock star Rox/Roxanne Scrabble Sleet Snow coke Sugar block Topo (spanska) Tornado Troop