Kokain

VAD ÄR KOKAIN?

Ordet kokain avser drogen i pulverform eller kristallisk form.1 Pulvret späds vanligen ut med neutrala ämnen som majsstärkelse, talkpuder och/eller socker, eller andra droger, som procaine (ett lokalbedövningsmedel) eller med amfetaminer.

Kokain utvinns ur kokablad och utvecklades ursprungligen som ett smärtstillande medel. Det snortas mest, varvid pulvret absorberas av blodomloppet genom näsans vävnader. Det kan även intas genom munnen eIler gnidas in i andra slemvävnader, som till exempel tandköttet.

För att snabbare absorbera drogen in i kroppen injicerar missbrukare den, men detta ökar avsevärt risken för överdosering. Att inandas den som rök eller ångor påskyndar absorptionen och innebär mindre hälsorisk än med injektioner.

”Du tror att kokain ska öka dina förnimmelser, få dig att överträffa dig själv och att du ska kunna kontrollera saker och ting. Det är bara förbannat skitsnack. Efter ett tag betalar du inte dina räkningar längre, du tvättar dig inte längre, du överger dina vänner, din familj. Du blir försvarslös och ensam.” – Nigel


Ett dödligt vitt pulver

Kokain är en av de farligaste drogerna som människan känner till. När en person väl börjat ta drogen, har det visat sig nästan omöjligt att bli fri från dess grepp, både kroppsligt och mentalt. På det kroppsliga planet stimulerar den viktiga receptorer (nervändar som uppfattar förändringar i kroppen) i hjärnan, vilket i sin tur skapar ett lyckorus som missbrukarna snabbt utvecklar en tillvänjning till. Bara högre doser och mer frekvent användning ger samma verkningar.

I dag är kokain en världsomfattande mångmiljardaffär. Missbrukare omfattar alla åldrar, yrken och inkomstgrupper, och inkluderar t.o.m. så unga som åttaåringar.

Kokainmissbruk kan leda till döden på grund av andningssvårigheter, hjärnblödning (stroke) eller hjärtattack. Barn till mödrar som missbrukar kokain kommer till världen som missbrukare själva. Många har medfödda defekter och en mängd andra problem.

Trots dess faror fortsätter kokainmissbruket att öka – sannolikt för att missbrukarna finner det svårt att sluta efter att ha tagit de första stegen på den långa, mörka väg som leder till missbruk.

  1. 1. I dess kristalliska form kallas den crack-kokain. För mer information se Sanningen om crack-kokain i denna serie.


SLANGBETECKNINGAR

KOKAIN: Aunt Nora Bernice Binge Blow C Charlie Coke Dust Flake Mojo Nose candy Paradise Sneeze Sniff Snow Toot White