3.6 Läs häftet

Läs: De yngsta offren

DE YNGSTA OFFREN

När gravida kvinnor konsumerar alkohol, går den in i blodbanan, passerar igenom moderkakan och går över till fostret.

Alkohol kan skada ett foster i alla stadier av graviditeten, men är allvarligast under de första månaderna. Det finns risk för alkoholrelaterade födelsedefekter som innefattar hämmad tillväxt, ansiktsmissbildningar samt skador på hjärna och nervsystem.

Photo credit: Lisa Grissinger

En väg kantad av tragedier

Alkohol har berövat många talangfulla artister, musiker och författare livet under de gångna decennierna. Dessa är bara några få:

Omåttlig alkoholkonsumtion ledde till Led Zeppelin-trummisen John ”Bonzo” Bonhams tragiska bortgång, mest känd för sitt trumsolo på låten ”Moby Dick”. Han hittades död på grund av kvävning från spyor efter en natts storkonsumtion av alkohol, på väg till repetitionerna för en kommande turné.

Gitarrist i Def Leppard. En stordrickare som dog i sitt hem i London efter en dödlig kombination av alkohol och droger.

Amerikansk musiker, trummis i The Byrds. Han dog av leversvikt efter tre årtionden av omåttlig alkoholkonsumtion.

Skotsk rocksångare och huvudsångare i Sweet. Hans dryckesproblem medförde att han måste lämna bandet 1978. De återförenades ett antal år senare, men hans drickande hade förstört hans hälsa och han dog 1997 av leversvikt.

Brittisk skådespelare känd för sina roller i Oliver!, Women in Love, De tre musketörerna och Gladiator. Han dog av en plötslig hjärtattack under ett uppehåll i inspelningen av Gladiator. Han var kraftigt berusad efter 3 flaskor rom, 8 flaskor öl och talrika dubbla whisky.