3.1 Läs häftet

Läs: Var får man tag på det?

VAR FÅR MAN TAG PÅ DET?

Tyvärr kan man finna Ritalin och besläktade ”hyperaktivitets”-medel nästan överallt. Om man går på high school eller college i USA är det sannolikt att man har ett stort utbud till hands, med ”langare” (dina skolkamrater) som är ivriga att göra sig en lätt förtjänst på dig.

Foto: istockphoto.com/Matty Symons
I vissa skolor tar hela 20 % av eleverna drogen regelbundet. Drug Enforcement Administration upptäckte att många av dessa skolor hade mer av dessa droger än närmaste apotek.

Varför är det så vanligt? Det är alltför lätt för en ”vän” att ta lite av sin lillebrors receptbelagda piller och sedan sälja dem för 5 dollar styck. Eller en studerande som är angelägen om att få en lätt påtändning talar om för skolsköterskan att han har en ”studiestörning” och ”kan inte koncentrera sig”. Han får ett recept och sparar tabletterna för framtida bruk, delar ut överblivna till sina vänner.

Även om lagen förbjuder fri distribution av dessa starka centralstimulerande medel, 1 kvarstår det sorgliga faktumet att dessa ämnen är fritt tillgängliga nästan överallt. ”Kiddie cocaine”, som det har kallats, delas ut som godis.

Symptomen av nästan en överdos kopplar på. Personen blir mycket hyper-, hyperkänslig, hyperalert med mycket intensiva humörsvängningar. Det är helt sjukt.” – Jake

  1. 1. centralstimulerande medel: drog som ökar den omedelbara energin och vakenheten, men som också leder till ökat blodtryck, hjärtrytm och andning.