SANNINGEN OM KRATOM

Bladen från kratomväxten, ofta i torkad form eller som pulver, är en kraftfull drog som har blivit populär som en opiatersättning.

Somliga anser att kratom är lika farligt som heroin och metamfetamin. Men vad är det?

”Elever köpte det i närbutiker. Ett barn var så beroende av det att han fick gå på rehab. Det är jämförbart med syntetiskt heroin”, säger en specialist på drogförebyggande.

Kratom är ett tropiskt träd (Mitragyna speciosa) som är inhemsk i Sydostasien. Dess beska blad, som innehåller psykoaktiva opioidliknande föreningar, konsumeras för deras humörförändrande effekter, smärtlindring och som ett afrodisiakum. Folk tuggar det, röker det, bryggar det eller lägger det i mat. Det har många namn: Krypton, naturligt blandtjack, biak-biak, ketum, kahuam, ithang och thom. Det säljs i hälsobutiker, rökbutiker och online, som ett grönt pulver, i kapslar eller som ett extrakt eller tuggummi.

Akuta biverkningar inkludera illamående, klåda, svettning, muntorrhet, förstoppning, ökad urinering och aptitlöshet. Långvarigt bruk kan orsaka viktminskning, anorexi, sömnlöshet och göra huden mörkare. En del har rapporterat att de upplever ”kratompsykos” – hallucination, villfarelse och stor förvirring.

Kratom är beroendeframkallande. I en studie fann man att 50 procent av långtidsanvändare (sex månader eller längre) upplevde svåra abstinensbesvär, såsom fientlighet, aggression, emotionella förändringar, värk i muskler och skelett och ryckningar i armar och ben; 80 procent som försökte sluta kunde inte det.

Australien, Myanmar, Malaysia och Thailand ha förbjudit kratom och i flera andra länder är det strängt reglerat. I USA är det inte federalt reglerat, men är olagligt i sex delstater.


VI VILL verkligen ATT DU HÖR AV DIG

I detta nummer såg du hur trafiklärare och kontaktpoliser kan nå ungdomar med droginformation. Här är vad de säger om programmet Sanningen om droger.

CHEF FÖR TRAFIKSKOLA
”Jag använder er Drogfria läroplan hela tiden och den är fantastisk. I själva verket är trafikskolan inne på droginformationsdelen just nu. Jag använde sketchdelen om alkohol och det var förmodligen det häftigaste jag gjort på länge. Jag kommer att införa de andra delarna senare i den här sessionen. Ett uppriktigt och uppskattande tack ska ni ha!”

KONTAKTPOLIS, ILLINOIS
”Som instruktör i antidrogprogrammet DARE gillar jag verkligen utformningen av Sanningen om droger-programmet. Lektionsplaneringarna är inte av ’småbarnstypen’. Det hjälper verkligen barnen att tänka och hjälper dem att utveckla förmågan att göra bra val.”

TRAFIKLÄRARE, VERMONT
”Eleverna säger ofta att Drogfri världs videor är mycket proffsiga och bland de bästa videor jag visar. När jag undervisar flera klasser samtidigt kommer jag inte ihåg vilken drogvideo jag visade sist. Barnen kommer alltid ihåg! De är uppmärksamma på detta i min klass.”

KONTAKTPOLIS, FLORIDA
”Ert undervisningspaket har hjälpt mig otroligt mycket när det gäller att förmedla tydlig och realistisk information om farorna med droger till ungdomarna i skolor. Tack än en gång för detta oerhört värdefulla program.”

TRAFIKLÄRARE, NEW HAMPSHIRE
”Eleverna kan förstå de situationer ur verkliga livet som människor upplevt. Denna läroplan är enastående!”

TRAFIKLÄRARE, VIRGINIA
”Informationen är mycket bra och informativ. Man behöver faktiskt inte återuppfinna hjulet. Informationen ges till en och allt man behöver göra är att använda den. En utmärkt resurs!”


DONERA

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.