ATT NÅ VARJE BARN

Darren Tessitore (i mitten) har arbetat med tusentals grupper och individer – såsom dessa poliser från Massachusetts – för att ge ungdomar Sanningen om droger.

Darren Tessitore är fast besluten att varje barn i USA ska få Sanningen om droger, och han menar allvar.

När Boston-invånaren Darren Tessitore var 15 år gammal dog sju av hans vänner av droger eller alkohol: två i en drogrelaterad motorcykelolycka, fyra i bilkrascher där föraren var full, en blev skjuten när han försökte köpa kokain och den andra sköts av sin egen skräckslagna far när han attackerade honom under ett raseriutbrott till följd av kokain. ”Jag beslutade mig för att jag inte ville dö, ville inte följa samma väg”, säger Tessitore. ”Det var därför jag bestämde mig för att jag ville göra något åt drogproblemet på jorden, eftersom det har påverkat mitt liv i så stor utsträckning.”

När Stiftelsen för en drogfri värld grundades 2006 såg Tessitore sitt syfte och ett tillvägagångssätt. ”Jag ville införa Drogfri värld i varje skola i hela landet. Jag ville nå varje barn som är i den ålder jag var i.”

Det var inte tomma ord. Han föresatte sig att hitta institutioner som skulle ha kunnat nå honom och hans vänner innan droger och alkohol gjorde det.

Då nästan 29 procent av alla dödsfall i trafiken i USA sker i samband med användningen av alkohol och 16 procent i samband med droger, var den första av dessa institutioner som han kontaktade trafikskolan. Dess lärare måste ha med två till tre timmars drogundervisning i sin läroplan, så en skräddarsydd version av Sanningen om droger-programmet passade perfekt.

Han deltog i konferenser för trafikskolan och tillhandahöll gratis material, samt höll tal och undervisningsseminarier. Responsen var entusiastisk. Lärare var angelägna om att nå fram till ungdomarna och var lyckliga över att ha en partner i strävan.

”Videon har varit särskilt hjälpsam för elever i high school-åldern, eftersom de får information från unga vuxna som har varit med och upplevt det”, säger en chef vid amerikanska föreningen för förarsäkerhet (ADTSEA).

Tessitore och hans team deltar nu i eller tillhandahåller material för alla nationella och delstatliga trafikskolekonferenser i USA. Det handlar om 18 varje år och de har nu hållit på sju år i rad. Och med material som hittills getts till över 10 000 lärare får en hel del tonåringar verkliga fakta om droger innan de sätter sig bakom ratten.

Men de flesta ungdomar stöter på droger långt innan de är gamla nog att köra och Tessitore vill nå dem alla.

”Jag har alltid arbetat med polisen”, säger Tessitore. ”De arbetar i skolor och deras uppgift är att hjälpa barn. Jag tycker om sådana människor.”

Dessa poliser är kontaktpoliser som arbetar med skolor – vars uppgift är att skapa en trygg inlärningsmiljö för barn. Och eftersom kontaktpoliser även ska informera om droger är de en självklar partner i strävan att nå alla barn.

”Om någon av oss hade känt till detta, skulle vi inte ha hållit på med dem. Och jag tror inte att mina vänner skulle vara döda nu.”

Drogfri värld har nu deltagit i den årliga konferensen som hålls för kontaktpolisernas nationella förening de senaste elva åren och Tessitore utbildar nu regelbundet kontaktpoliser på programmet.

En kontaktpolis från Baltimore skrev: ”Jag har tagit med programmet Sanningen om droger i mina droginformationsföredrag de senaste tre åren. Tack för att du besökte oss och visade mina kontaktpoliskollegor här i Baltimore County hur bra Sanningen om droger-programmet verkligen är.”

Uppmuntrad av framgångarna så här långt och de hängivna vänner han skaffat sig är Tessitore mer engagerad än någonsin: ”Jag tror faktiskt att vi kan bli av med droger. När alla informerats om vad droger är och vad de gör kommer de inte att vilja ta dem. Om någon av oss hade känt till detta, skulle vi inte ha hållit på med dem. Och jag tror inte att mina vänner skulle vara döda nu.”


DONERA

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.