ATT STARTA EN RÖRELSE FÖR ATT SOPA BORT BRASILIENS DROGEPIDEMI

Mer än 5 500 frivilliga hjälpte till att dela ut över två miljoner Sanningen om droger-häften i Rio de Janeiro. De arbetade tillsammans med polis och lärare och startade en rörelse som började under de olympiska spelen och sedan in till den brasilianska slummen där man gav fakta och markant minskade efterfrågan på droger.

En armé av brasilianska Drogfri värld-frivilliga tar sig an en nation som kämpar med en crack-kokain-kris – och visar vad som kan uppnås med de rätta verktygen.

Det hela började när sommarolympiaden i Rio de Janeiro närmade sig, därför att internationella rubriker förutspådde en katastrof. Brasilien var lamslaget genom en landsomfattande crack-epidemi och med omkring 2,8 miljoner kokainmissbrukare konsumerade landet 18 procent av världens kokain. Detta gjorde Brasilien till den näst största konsumenten efter Förenta staterna, vilket utan tvivel bidrog till att göra landet till ett av de mest våldsamma länderna i världen.

Bakom kulisserna rustade sig Drogfri värld (Drug-Free World – DFW) Brasilien och gick samman med andra för att utan omsvep ta itu med drogproblemet. Men för att nå den femte folkrikaste nationen på jorden skulle det emellertid krävas ett mycket stort team, så DFW Brasilien inledde ett nära samarbete med alla som var intresserade av att ta itu med problemet: ideella grupper, pastorer och deras församlingar, olympiska idrottare, brottsbekämpande myndigheter och till och med sambadansare. När alla gått samman blev det en överväldigande armé på över 5 500 frivilliga.

Rörelsens första mål var att dela ut en miljon Sanningen om droger-häften under perioden fram till och under de olympiska spelen. Detta åstadkoms genom utdelning till lokalbefolkningen, idrottare och besökare på hela Copacabana-stranden, på Boulevard Olímpico och vid alla större olympiska platser.

Borgmästaren i Rio de Janeiro anslöt sig genom att ge sitt godkännande och gjorde det möjligt för DFW Brasilien att sända Sanningen om drogers-infoannonser vid de platser där besökare samlades utomhus i tusental för att titta på OS på stora skärmar. Infoannonserna sändes 204 gånger till 1 680 000 människor. Och samtidigt körde Sanningen om droger-media även i tv, radio och tidningar.

Man kom igång ordentligt och det utvidgade DFW-teamet fortsatte med stor energi. Deras nästa steg var att distribuera i de ökända favelas, Brasiliens slumområden. Ytterligare en miljon brasiliansk-portugisiska häften trycktes, denna gång med våra partners logotyper, bland annat Rios kravallpolisenhet ”Papo de Responsa”, Duque de Caxias rådhus och utbildningsdepartementet i São Paulo. Till slut hade inte bara en, utan två miljoner häften delats ut.

Med miljontals människor som lärde sig sanningen, upplevde Rio de Janeiro den största minskningen av beslagtagande av droger av myndigheterna sedan 2008: 42 procents minskning av marijuana, 40 procents minskning av kokain och 51 procents minskning av crack. Rios sekreterare för allmän ordning beskrev helhetsbilden när han sade: ”I ett enda svep har ni fått igång en drogfri rörelse här i Rio och för hela Brasilien.”


ATT VIDTA ÅTGÄRDER
Starta en Drogfri värld-grupp

Sanningen om droger-programmet är utformat på ett sådant sätt att andra grupper kan ta det till sig och använda det som sitt eget. Oräkneliga lärare, poliser och ideella organisationer har gjort det.

Men det finns de som vill gå med i Stiftelse-teamet och starta sin egen Drogfri världs-grupp. Eftersom vi förvisso inte själva kan nå hela planeten, är du välkommen ombord att ta del av vår kampanj.

När Amira Bizet, collegestuderande i Algeriet, ringde till Stiftelsen och frågade vem som körde gruppen i hennes land, frågade vi henne: ”Skulle du kunna göra det?”

Och utan vidare gick Amira med i teamet, fick sin första laddning Sanningen om droger-material, rekryterade ett par vänner och började boka in presentationer i skolor. Det är så enkelt.

Om du vill starta en grupp i ditt område skriver du till oss så hjälper vi dig att komma igång.


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.