FRÅN DROGSMUGGLARE TILL MENTOR

Tony Mendez lär ut Sanningen om droger-programmet till Guatemalas ungdomar i sitt ungdomsprogram.

Tony Mendez är fast besluten att använda vad han lärt sig av sina misstag för att hjälpa ungdomar idag så att de får en bättre framtid.

Trots att han växte upp med präster till föräldrar i ett kristet hem hamnade Tony Mendez, som föddes i Guatemala och växte upp i Kalifornien, på avvägar.

Vid 18 års ålder åkte han fast för kokaininnehav och hamnade i fängelse för första gången. När han kom ut sade han till sig själv att han skulle förändras, men så småningom gick han med i ett gäng och gled ännu djupare ner i drogträsket.

Hans föräldrar försökte hjälpa men visste inte vad de skulle göra.

När han var 24 år gammal fick han veta att hans far bara hade tre månader kvar att leva. Mendez var förkrossad. ”Under dessa tre månader ville jag gottgöra allt jag hade gjort”, säger han. Han tillbringade dag och natt med sin far, men fadern dog slutligen i augusti 1994. ”Jag hade så dåligt samvete för att jag inte lyssnade på honom när han var i livet.”

Även om Mendez önskade att han kunde säga att det var vändpunkten, drev förlusten honom bara ännu djupare ner i träsket. Till slut blev han också inblandad i narkotikahandel och smugglade in droger på Los Angeles internationella flygplats.

”Jag höll på att döda mig själv bit för bit”, berättar han.

Från 1985 till 2001 hamnade han i fängelse 20 gånger. Han gifte sig också och blev far. Men det var inte förrän 2001, när han satt i fängelse med en tvåårig son hemma, som han vaknade till insikt.

”Jag ville inte att min son skulle ta samma väg”, säger han. ”Jag var trött på att fly från verkligheten och att alltid vara olycklig. Jag fattade ett slutgiltigt och sanningsenligt beslut: jag tänkte göra skillnad i mitt liv och hjälpa andra.”

Från och med den dagen, nu 15 år senare, har Mendez inte knarkat en enda gång. Och han förverkligar sitt beslut att hjälpa andra.

Han återvände till Guatemala och grundade ett ungdomsprogram som får ungdomar att hålla sig borta från droger och kriminalitet genom att tillhandahålla kurser i livsfärdigheter, ge skolhjälp och genom studiebesök till fängelset och bårhuset – ”för att visa dem var de kommer att hamna om de fortsätter att ta droger”, säger Mendez.

Kärnan i hans program är de 19 lektionerna från Sanningen om droger-läroplanen, som tillhandahålls utan kostnad för lärare och pedagoger. Varje lektion tar ungdomar igenom de 14 häftena i serien Sanningen om droger, där de får den riktiga informationen om de vanligast förekommande drogerna – från marijuana och alkohol, till syntetiska droger och kokain, samt missbruk av receptbelagda medel.

Häftena flankeras av dokumentärfilmen Verkliga människor, verkliga berättelser, där tidigare missbrukare berättar om sina upplevelser när de tog dessa droger.

”Ju mer man vet om droger desto mer tänker man till innan man prövar – man är inte så nyfiken”, säger han. ”Det är tufft att se hur dessa barn börjar ägna sig åt droger och våld. Av erfarenhet vet jag hur det känns att inte ha någon att prata med och att fatta dåliga beslut.”

Men det var inte förrän 2001, när han satt i fängelse med en tvåårig son hemma, som han vaknade till insikt.

Han berättar om en av de många liv han påverkat: ”En 13-årig grabb kom till mig efter lektionen och sade att han behövde hjälp – han höll på med droger, var en torped och han visste inte hur han skulle ta sig ur det. Jag fick in honom på rehabilitering och en gång i veckan lärde jag honom Sanningen om droger. Nu är han tillbaka i skolan och hans betyg och liv har förändrats. Och han vill bli drogrådgivare.”

Mendez har nu som mentor hjälpt hundratals ungdomar i sju skolor och får samtal varannan dag från föräldrar som vill att deras barn ska göra hans program. Han besöker till och med ungdomarna som ”inte ville lyssna” – som nu sitter i fängelse.

”Jag ser mig själv i varje barn som ropar på hjälp. För alla förtjänar en andra chans”, säger han. ”När jag ser barn som hungrar efter kunskap och de kommer till mig och vill höra vad jag har att säga eller ringer mig när de har problem, då vet jag att jag gör skillnad. Om min far fortfarande fanns i livet vet jag att han skulle vara stolt över mig. […] Det är samma sak som han gjorde som pastor – att hjälpa andra.”


DONERA

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.