MOLLY – EN DROG SOM LÅTER OSKYLDIG – HAR KATASTROFALA OCH DÖDLIGA BIVERKNINGAR

Molly or Ecstasy Tablets
Molly Drug
MDMA, som ses som en partydrog och som även kallas Molly eller ecstasy, tas vanligen i tablettform (högst upp till höger) eller i en kapsel (ovan till höger).

Molly, en variant av drogen MDMA, även ibland kallat ecstasy, kanske hjälper dig festa hela natten, men det kan också döda dig.

Molly är ett alternativt namn för MDMA – en akronym av det kemiska namnet 3,4-metylendioximetamfetamin – en syntetisk drog vars verkan liknar stimulerande medel och hallucinogener. Det skapar känslor av ökad energi, njutning och känslovärme och förvrängda sinnesintryck och tidsuppfattningar.

MDMA, ett vitaktigt pulver eller kristaller, binder sig inte lätt i tablettform, så ecstasy, som oftast säljs som ett piller, har ofta utfyllnadsmedel för att den ska bibehålla sin form. Men ”Molly”, en förkortning av ”molekylär”, smeknamnet för den ”rena” formen av MDMA, förkommer oftast i en kapsel, som innehåller pulvret utan utfyllnadsmedel. Men Molly är allt annat än rent. Det blandas ofta med andra droger såsom syntetiskt badsalt, kokain, crystal meth och Ritalin. Detta leder till farliga och ibland dödliga biverkningar. Under en fyraårsperiod innehöll endast 13 procent av Molly som beslagtogs i delstaten New York någon MDMA.

Molly är allt annat än rent. Det blandas ofta med andra droger såsom syntetiskt badsalt, kokain, crystal meth och Ritalin. Detta leder till farliga och ibland dödliga biverkningar.

Molly stimulerar tre kemikalier i hjärnan: dopamin, som producerar mer energi; noradrenalin, vilket ökar personens hjärtfrekvens och blodtryck; och serotonin, som påverkar personens humör, aptit och sömn. Effekter varar från tre till sex timmar och kan inkludera illamående, muskelkramper, suddig syn, frossa och svettningar. Under veckan som följer kan användaren uppleva vresighet, aggressivitet, depression, sömnproblem, ångest, minnesförlust och koncentrationssvårigheter, minskad aptit och minskat intresse för och njutning av sex.

Höga doser av MDMA kan leda till en kraftig ökning av kroppstemperaturen, vilket kan resultera i lever-, njur- eller hjärtsvikt eller till och med död.

Drogen utvecklades av ett tyskt läkemedelsföretag som ett bantningsmedel år 1912 men blev först populär på 1970-talet när psykiatriker började använda den i psykoterapi utan kliniska prövningar eller godkännande från USA:s Livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA – Food and Drug Administration). På grund av dess euforiska och hallucinogena verkningar blev den snabbt populär på fester. FDA klassade 1985 MDMA som en illegal substans med inga kända medicinska fördelar.


FAKTA

DROGRELATERADE BROTT

Det är obestridligt att droganvändning och brottslighet hänger ihop. Här som ett exempel är statistiken i USA:

FRÄMSTA

DROGEN

som de som greps för brott visade sig vara påverkade av var marijuana

1

BILJON DOLLAR

är den uppskattade ekonomiska inverkan droger har på USA under ett år

18

PROCENT

av USA:s federala fängelseinterner åkte i fängelse på grund av ett brott de begick för att kunna skaffa droger

VAR

53:e

MINUT

dör någon i alkoholrelaterade bilolyckor

63

PROCENT

av de som greps var drogpåverkade när de greps


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.