SYDAFRIKAS POLIS STOPPAR BROTTSLIGHET VID DESS ROT

Gautengpolisen i Sydafrika håller stolt upp sina certifikat vid avslutandet av programmet för droginformationsspecialister.

Utbildning ger Sydafrikas polismyndighet ett sätt att minska droger och brottslighet i landet genom att nå ungdomar innan drogerna gör det.

Sydafrikas polismyndighet (SAPS) har inget litet jobb. Enligt Sydafrikas centrala narkotikamyndighet är landet ”bland de 10 främsta narkotika- och alkoholmissbrukarna i världen, dubbelt världens norm”. Och de börjar unga, då genomsnittsåldern för drogexperimenterande är 12 – och trenden går mot ännu yngre åldrar.

Nationella SAPS ville förändra detta, först i Gautengprovinsen, med landets två största städer – Pretoria, den administrativa huvudstaden, och Johannesburg, den folkrikaste staden. Gauteng rankas också tvåa bland alla sydafrikanska provinser för drogrelaterade brott och först för rattfylleri. För att skapa verklig förändring visste SAPS att de måste börja från början och nå ungdomar innan drogerna gör det, vilket därigenom skulle stoppa drogrelaterade brott på efterfrågesidan av problemet. Varför arrestera dem när man i förväg kan informera dem om den faktiska skadan droger gör?

SAPS hittade den perfekta partnern för att åstadkomma detta med Stiftelsen för en drogfri värld i Sydafrika. Det började tidigt 2018, när en polissergeant från Parkview-polisstationen i Johannesburg introducerades i programmet. Hon ordnade ett utbildningsprogram för sina poliser. Detta följdes av en presentation av programmet för Community Police Forum (CPF) på Katlehong-polisstationen i Gauteng. CPF är en polisgrupp som arbetar för att uppnå mer effektiv brottsbekämpning, vilket därigenom minskar rädsla för brottslighet, förbättrar livskvaliteten och förbättrar polistjänsten och dess auktoritet. Dessa mål uppnås genom att polisen och samhället har ett nära samarbete. Därför lanserade man utbildning av polisen i hur man inför Drogfri värld i Gauteng.

Och dessa poliser satte igång direkt och besökte skolor och gick ut i samhället. Efter utbildningen höll till exempel polisen i Krugersdorp droginformationsföredrag för 3 000 elever på en enda vecka.

Men med en befolkning på 12 miljoner krävdes en mer systematisk approach. Därför, baserat på informationen de fick under seminarierna som hölls, inrättades ett program för drogupplysningsspecialister för att lära polisen alla färdigheter som behövs för effektiv droginformation.

Med stöd av överste Mpho Annah Mofokeng, hr-chefen för provinsens SAPS, började utbildningen på allvar. Scientology Kyrkan i Johannesburg North tjänade som en perfekt mötesplats, och grupper av 50 poliser utbildades i programmet.

Dessa poliser satte igång direkt och besökte skolor och gick ut i samhället. Efter utbildningen höll till exempel polisen i Krugersdorp droginformationsföredrag för 3 000 elever på en enda vecka.

Studerande inkluderade poliser från hundpatrullen och helikopterenheter och vanliga poliser som patrullerar sina områden. De utexaminerade från programmet gick ut direkt och levererade. Bland dem fanns konstapel Ramafamba från sociala brottsförebyggandeenheten som höll ett föredrag om droger för 900 tonåringar och konstapel Salinda som höll seminarier vid ett katolskt barnhem.

Totalt sett utbildades 2 031 konstaplar och lokalpoliser, vilka sedan höll över 60 evenemang som nådde mer än 130 000 personer. De levererade i varje kommun i provinsen Gauteng.

Effekterna märktes i hela regionen, då drogrelaterade brott minskade med 16 procent i Daveyton, ett township i Ekurhuleni Metropolitan Municipality, 19 procent i Pretoria och 30 procent i Tembisa-townshipet.

Då pilotprojektet visade sig vara en stor framgång har SAPS nu godkänt utbildningen av 10 000 poliser för att verkligen förändra Sydafrika. ”Vi måste förändra attityden”, säger överste Mofokeng. ”Folk dör av droger, och vi kan förändra det. Så vi måste göra det.”


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.