REN PASSION MOTIVERAR NIGERIANSKA ANTIDROG-FÖRESPRÅKARE ATT NÅ UNGDOMAR MED SANNING

Daniel Chukwudike (till vänster) lär ut Sanningen om droger till en klass i en metodistgrundskola och säger: ”Det är någonting jag har en passion för och älskar att göra.”

Eftersom Daniel Chukwudike var utbildad elingenjör och konsult för en ideell organisation, var hans egen framgång tryggad. Han är lycklig sedan han började ägna sitt liv åt att hjälpa andra.

När Daniel Chukwudike såg sin barndomsvän hoppa av från universitet på grund av marijuanamissbruk och sedan dö en för tidig död, bestämde han sig för att hjälpa ungdomar. Han säger att han hade för avsikt att ”maximera deras naturliga talanger så att de kunde uppnå sin fulla potential utan negativa verkningar från droger”.

Han hittade Initiative for Drug Demand Reduction and Abuse Prevention (Initiativ för att minska efterfrågan på droger och förebygga drogmissbruk). När han senare upptäckte Stiftelsen för en Drogfri värld, utökade han sitt program: ”Materialet har varit till enorm hjälp, de hör det inte bara från mig, utan de läser om det också och tittar på dokumentären och bestämmer sig till sist för att lägga av med sitt drogmissbruk.”

Och inte nog med det, han fann också en världsomspännande ”familj” som delar hans passion. När han såg en artikel i ett DFW-informationsblad om Mario Chirinos fantastiska arbete i Venezuela, skrev han: ”Nästa månad kommer jag att starta om min egen kampanj här i Port Harcourt i Nigeria, och försöka göra det bättre än Mario Chirinos.”

Han har sedan dess gjort DFW till sin heltidssysselsättning, genom massdistribution av häftena, ett regelbundet radioprogram, uppsats- och debattävlingar mellan skolor samt Sanningen om droger-presentationer i skolorna. På bara två år har han levererat till 143 skolor, startat drogfri-klubbar i varje och har nått 7 100 elever. Han har nått tusentals fler genom media och distribution av häften.

”I ett samhälle som vi besökte bestämde sig ungefär 50 drogmissbrukare under vår presentation för att sluta röka marijuana, och vi har följt upp dem så att de inte ska fortsätta med drogmissbruk.”

Eftersom vissa redan använder droger, arbetar han inte bara med förebyggande åtgärder: ”I ett samhälle som vi besökte bestämde sig ungefär 50 drogmissbrukare under vår presentation för att sluta röka marijuana, och vi har följt upp dem så att de inte ska fortsätta med drogmissbruk.”

Daniel är en mycket eftersökt konsult, affärsman och medryckande talare, men det är sitt drogförebyggande arbete han värderar högst.

”Det är något jag brinner för och älskar att göra – att nå ut till de unga så att de inte avviker från den verkliga sanningen om droger. Jag vill verkligen ha sönder och splittra det glastak som samhället har satt upp för nigerianer.

Jag tror faktiskt att jag kan göra skillnad.”


FAKTA

Sanningen om droger
Sanningen om droger-programmet inkluderar en hel uppsättning undervisningsmaterial.

14

HÄFTEN

lär ut sanningen om de vanligaste drogerna

17

KORTA VIDEOR

som skingrar de vanligaste lögner som langare ger potentiella användare

111

MINUTER

dokumentärfilmer med tidigare missbrukare som delar med sig av sina berättelser

22

SPRÅK

som Sanningen om droger-materialet har översatts till och finns tillgängligt på.

16

MILJONER HÄFTEN

distribuerade enbart det gångna året


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.