Menu background image
Crystal meth

EN VÄRLDSOMFATTANDE EPIDEMI AV MISSBRUK

De giftiga ingredienserna i meth leder till kraftig tandröta, som kallas ”meth mouth” (”meth-mun”). Tänderna blir svarta, fläckiga och börjar ruttna, ofta till en punkt där de måste dras ut. Tänderna och tandköttet förstörs från insidan, och rötterna ruttnar bort.

The United Nations Office on Drugs and Crime (Förenta Nationernas kontor mot narkotika och brottslighet) uppskattade den globala tillverkningen av amfetaminliknande centralstimulerande medel, vilket omfattar metamfetamin, till nästan 500 ton om året, med 24,7 miljoner missbrukare.

USA:s regering rapporterade år 2008 att uppskattningsvis 13 miljoner människor i åldrarna 12 år och uppåt hade använt metamfetamin – och 529 000 av dem var regelbundna användare.

År 2007 sade 4,5 % av USA:s high school-elever och 4,1 % av eleverna i årskurs tio, att de hade använt metamfetamin åtminstone en gång i livet.

I USA har procentandelen som tagits in för drogbehandling pga. missbruk av metamfetamin och amfetamin tredubblats från 3 % år 1996 till 9 % år 2006. Vissa länder har mycket högre procenttal, som t.ex. Hawaii, där 48,2 % av de människor som söker hjälp för drog- eller alkoholmissbruk under år 2007 var metamfetaminanvändare.

Denna drog missbrukas också i stor skala i Tjeckien. Där kallas det Pervitin och tillverkas i små hemliga laboratorier och i ett mindre antal större. Konsumtionen är huvudsakligen inhemsk, men Pervitin exporteras även till andra delar av Europa och Kanada. Tjeckien, Sverige, Finland, Slovakien och Lettland rapporterade att amfetamin och metamfetamin svarade för mellan 20 %–60 % av dem som söker behandling för drogmissbruk.

I Sydostasien är den vanligaste formen av metamfetamin ett litet piller som i Thailand kallas ”Yaba” och på Filippinerna ”Shabu”.