ITALIENSKT ”SÄG NEJ TILL DROGER”-TEAM TAR SIG AN EUROPAS HEROINHUVUDSTAD

Den nationella polisen i Milano-området, som startade ett eget fotbollslag för att delta i ”Säg Nej till droger”-turneringar, ställer upp ovan på ett foto innan de inleder en av sina intensiva matcher.

En grupp oroliga föräldrar tar saker i egna händer för att skapa ett drogfritt Milano, genom att värva musikälskare, fotbollsspelare, kommunala tjänstemän och den nationella polisen i kampen för att få slut på drogmissbruk i deras stad.

I en stad som döpts till Europas heroinhuvudstad går en grupp oroliga föräldrar samman för att bilda Milanos ”Säg Nej till droger”-team under ledning av Stiftelsen för en drogfri värld.

De inledde med att täcka Milanos storstadsområde med tusentals Sanningen om droger-häften.

Alltså gjorde teamet sin debut så att det förslog – med en enorm konsert på det legendariska Milano-diskoteket Alcatraz, med uppträdanden från så vitt skilda artister som folkmusikartister till nationella komiker. Konsertens presentatör informerade publiken på mer än 600 personer att de nu var del av en drogfri rörelse, medan de stod i en byggnad som är lika känd för besökarnas drogkonsumtion som för dess internationella artister.

Antidrogsportevenemang följde på det – allt från tennis till BMX med budskapet om en drogfri värld – tills teamet inriktade sig på den italienska nådastöten: fotboll.

Antidrogsportevenemang följde på det – allt från tennis till BMX med budskapet om en drogfri värld – tills teamet inriktade sig på den italienska nådastöten: fotboll.

Säg Nej till droger Milano startade sitt eget fotbollslag och började tävla, och vann mer än 20 priser allt som allt. Sedan lanserade de sina egna antidrogturneringar och teamet spelade mot lokala och delstatliga poliser, intagna och kriminalvårdare på ett närliggande fängelse, och till och med mot ledamöter i kommunfullmäktige.

Utgivaren av den nationella polisens tidskrift L’Impegno, (Plikten) fick höra talas om Sanningen om droger och ville att ett häfte skulle placeras i vart och ett av tidningens 10 000 exemplar som delas ut varannan månad till polisen i Italien.

En högre polistjänsteman har sedan dess blivit en entusiastisk förkämpe för Sanningen om droger och delar ut häften med nationella polisens emblem bredvid emblemet för Stiftelsen för en drogfri värld. Han använder också programmaterial i förebyggande föredrag för elever över hela den italienska regionen Lombardiet.

Genom att ta sig an situationen från många vinklar har Säg Nej till drogers Milano-team delat ut mer än 350 000 Sanningen om droger-häften, och med varje häfte hjälper de till att göra verklighet av ett drogfritt hem för deras barn.FAKTA
DEN ÖVERRASKANDE SANNINGEN: Om syntetiska droger

1 av 9

SISTAÅRSELEVER I HIGH SCHOOL

år 2012 i USA rapporterade att de använt syntetiska cannabinoider det föregående året.

20 %

MER

nya syntetiska psykoaktiva substanser introducerades under det senaste året.

1 512

MEDICINSKA AKUTFALL

i samband med Spice år 2015. Det är en 500 % ökning sedan 2014.

650

DESIGNERDROGER

har strömmat in i Europa under de senaste tio åren.

11 000

BESÖK PÅ AKUTEN

hade samband med syntetisk marijuana under en period på ett år i USA.VI BEHÖVER DIN HJÄLP

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.