HUR EN ENGAGERAD VENEZUELAN FÅR DROGANVÄNDNING ATT MINSKA MED 40 %

Mario Chirinos delar ut Sanningen om droger-häften i en venezuelansk lågstadiegrundskola innan han levererar ett av sina numera legendariska antidrogseminarier. Sanningen om droger-kampanjen har nått hela 450 000 venezuelanska elever.

Trots att Mario Chirinos utbildat 4 000 soldater, 135 000 företagsanställda och 450 000 elever i Venezuela säger han att det bara är början.

År 1997 fick Mario Chirinos veta att hans två kusiner arbetade åt en stor drogkartell i Venezuela. Men innan han kunde göra någonting åt det hade de fallit offer för narkotikakrigen.

Det var då han bestämde sig för att förändra sitt land. Men det var inte förrän tio år senare som han upptäckte hur: Sanningen om droger-kampanjen.

Chirinos började omedelbart dela ut Sanningen om droger-häften i områden med hög brottslighet. Därefter höll han seminarier i skolor i sin hemstad Maracaibo efter att ha inlett ett samarbete med och utbildat 643 professorer vid Dr Rafael Belloso Chacin-universitetet.

Chirinos fick därnäst religiösa i samhället att engagera sig och utbildade mer än 50 grupper av katoliker, adventister, baptister och andra i hur man levererar programmet Sanningen om droger. De har i sin tur levererat det till omkring 20 000 personer i Venezuela. ”De ringer in varje vecka och begär material. De bär Bibeln under sin högra arm och Sanningen om droger-häftena under sin vänstra”, sade Chirinos.

Det dröjde inte länge innan Chirinos bjöds in för att tala inför en militär bataljon med 500 soldater i Maracaibo, där han fick veta att så många som sju av tio soldater missbrukade marijuana, kokain och andra droger. Följaktligen har han nu hållit föredrag för mer än 4 000 soldater i Venezuelas nationalgarde, armé och flygvapen.

Chirinos inriktade sig sedan på den privata sektorn och undervisade mer än 135 000 chefer och medarbetare i venezuelanska företag. Tjugonio av dessa företag donerade sedan motsvarande 18 miljoner kronor för att sponsra ytterligare drogundervisning i Venezuela.

Han behövde inte undra om han gjorde skillnad – beviset kunde ses i statistiken: i snitt 40 % minskad droganvändning i skolor där han hade levererat programmet, en bedrift som formellt hyllades av Venezuelas nationella kontor för narkotikabekämpning.

Och den främsta hyllningen av hans kampanj till dags dato var när Chirinos utnämndes till narkotikarådgivare i delstaten Zulias lagstiftande församling. Kort därefter granskade den lagstiftande församlingen programmet och godkände Chirinos förslag om att göra undervisning i Sanningen om droger varje vecka obligatorisk i skolor i hela delstaten. Venezuelas regering gjorde samma sak och godkände en lag som gjorde drogundervisning obligatorisk i varje skola i hela landet.

Även om han är stolt över hur långt han kommit är Chirinos ändå inte nöjd. Hans mål är att nå en fjärdedel av Venezuelas befolkning – 7,5 miljoner medborgare.

”Vår mission har bara börjat”, säger han.ATT VIDTA ÅTGÄRDER
Sätt att få slut på drogmissbruk och dessutom få lite motion

Basketlaget Phenoms främjar en drogfri värld både på och utanför plan.

När man tänker på att nästan en miljard personer världen över såg 2014 års fotbolls-VM får man sig en uppfattning om sportens förmåga att nå allmänheten. Det är därför ingen överraskning att Sanningen om droger-avdelningar runt om i världen kastar sig in i leken.

Ta till exempel Sanningen om droger-teamet i Milano som anordnar ”Säg Nej till droger”-fotbollsturneringar där polisen och kommunfullmäktige tävlar om segern.

Eller så har man BMX-världsmästaren i Tyskland som håller Sanningen om droger-föredrag för ungdomar i skolornas gymnastiksalar innan han utför en rad djärva BMX-trick.

Sedan har vi basketlaget från Sydafrika kallat Phenoms, som visar en Drogfri värld-banderoll samtidigt som de kastar bollen i korgen och uppmuntrar sina fans att leva ett drogfritt liv.

Och så fortsätter det internationellt, där idrottsgrenar av alla de slag har blivit ett effektivt sätt att nå ungdomar med sanningen om droger.VI BEHÖVER DIN HJÄLP

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.