10 DAGAR ATT SÄGA NEJ TILL DROGER

Drogfri värld Belgien-teamet på en ”10 dagar att säga NEJ till droger”-turné för att fira den internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika.

DFW Belgien går samman med avdelningar i 24 länder för att fira Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika.

Sedan 1987 har man firat FN:s internationella dag mot missbruk av och olaglig handel med narkotika den 26 juni världen över. Syftet med dagen är att stärka åtgärder och samarbete för att uppnå målet om ett internationellt samhälle fritt från drogmissbruk.

Därför tog Drogfri världs avdelningar (DFW) i 24 länder och 90 städer på sig sina grönblå t-shirts och fyllde sina DFW-bärkassar med exemplar av de 14 olika Sanningen om droger-häftena. De gick ut på gatorna, stränder, parker, matcher och till alla andra ställen där massor av människor samlas, för att nå barn, tonåringar, familjer och alla däremellan med verkliga fakta om droger.

Ett exempel på denna utåtriktade verksamhet var Drogfri värld Belgien-teamet. De lanserade en ”10 dagar att säga NEJ till droger”-turné från 16 till 26 juni.

Deras första dag började i Antwerpen, en stad i norra Belgien. En monter placerades utanför Antwerpens centralstation där de sammanlagt nådde mer än 3 500 resenärer med häften att ta med sig på sina resor varhelst de åker. En sådan pendlare hade tagit tåget dit just för att skaffa droger, eftersom han fått höra att Antwerpen var ett ställe man lätt får tag i det, och istället reste han hem igen med ett exemplar av häftet Sanningen om droger i handen och med nya planer på att leva ett rent liv.

De åkte sedan söderut till Molenbeek där användningen av droger grasserar. De placerade därför sin monter på Étangs Noirs-tunnelbanestationen och delade ut 3 300 häften till passagerare och butiker. De som nåddes inkluderade en lärare som inte bara fick häften, utan även ett Drogfri värld-undervisningspaket, som tillhandahåller allt en lärare behöver för att nå sina elever med sanningen om droger. En butiksinnehavare bad om fler, eftersom häftena han hade fått gick åt alltför fort.

10-dagarsturnén inkluderade en cykelrundresa genom Belgiens huvudstad Bryssel, där team besökte mer än 100 butiker som fick buntar med häften så att de kunde dela ut dem till sina kunder. Cyklister stannade också vid Porte de Namur-tunnelbanestationen, vid Place de la Monnaie-torget och gågatan Rue Neuve, där tusentals människor passerar varje timme. En sjuksköterska som kontaktades av DFW-teamet vårdade patienter som ofta var drogmissbrukare eller till och med langare. Hon tog omedelbart häften till dem och fick webbplatsadressen för att kunna beställa fler när hon behöver det. En annan var så stödjande av teamets arbete att han tog en av de grönblå bärkassarna fulla av häften och började dela ut dem från butik till butik.

Den 10 dagar långa turnén inkluderade en cykelrundresa genom Belgiens huvudstad Bryssel, där teamet besökte mer än 100 butiker.

Nästa dag reste teamet västerut till staden Oostende på Engelska kanalens kust, där restauranger och affärsinnehavare vid stranden tog häften. På ett kafé berättade de om deras kamp med det allt vanligare bruket av cannabis i området och folk som försöker snorta kokain precis där på kaféet. Därför delades Sanningen om kokain ut direkt till deras kunder. En del affärsinnehavare delade redan ut häften och bad om att få påfyllning varje vecka, eftersom de gick åt så fort.

I en annan stad i Flandern, under Kontich-festivalen, gjorde vice borgmästaren för sport en intervju på en lokal radiostation, Zuidrand Kontich. Han talade framför DFW-montern och förklarade att de var där för att ge ungdomar sanningen om droger.

Totalt sett delades mer än 55 000 Drogfri värld-artiklar ut i Belgien, med mer än 500 butiker som nu har häften att dela ut till sina kunder. För att ytterligare sprida budskapet till tusentals fler, gick det ut genom media, med ett tv-program och fem radiointervjuer som sändes.


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.