SYDAFRIKA HÖJER SIN RÖST I KAMPEN MOT VÅLD MOT KVINNOR OCH BARN

Drogfri värld Sydafrika gick med i 100 Men March med tusentals från hela landet för att bekämpa våld mot kvinnor och barn.

Det har visat sig att de flesta våldsbrott mot kvinnor och barn orsakas av droger, vilket är anledningen till att Drogfri värld gick med i 100 Men March i Pretoria i Sydafrika.

100 Men March hölls på gatorna i Pretoria i Sydafrika och satte fokus på effekten av våld mot kvinnor och barn, och krävde ett slut på det. Män och kvinnor från hela Sydafrika och från alla samhällsskikt gick med i marschen – från domare och advokater till präster från alla religioner, poliser, sjuksköterskor, statstjänstemän och naturligtvis Drogfri världs (DFW) frivilliga.

Som DFW Sydafrikas verkställande chef, Carmen Margro, förklarar: ”Människor tenderar att tro att de kan lösa sina problem genom att använda droger, utan att inse att de faktiskt gör det mycket, mycket, mycket värre. Jag upptäckte att omkring 98 procent av allt drogmissbruk har sin grund i droger, alkohol – någon form av missbruk.”

Världshälsoorganisationen rapporterar: ”I många länder har starka band hittats mellan alkoholanvändning och förekomsten av våld mot en partner. Det finns belägg för att användning av alkohol ökar förekomsten och omfattningen av partnervåld.” Det var därför mer än lämpligt att DFW gick med i rörelsen.

Marschen, som leddes av en polisblåsorkester, gick från Church Square till södra gräsplanerna vid Union Buildings, Sydafrikas officiella regeringssäte. Processionen kunde lätt ha blivit omdöpt till 1 000 Men March, då mer än 1 000 marscherade arm i arm genom gatorna.

”Människor tenderar att tro att de kan lösa sina problem genom att använda droger, utan att inse att de faktiskt gör det mycket, mycket, mycket värre.”

De fick sällskap av Sydafrikas administrationsminister, kommunikationsministern, ministern för kvinnor, ministern för polismyndigheten och andra viceministrar. Kommissionären för jämställdhet, Mbuyiselo Botha, hedrade den tidigare presidenten Nelson Mandela och antiapartheidaktivisten Albertina Sisulu som en del av marschens budskap och sade: ”Vi ville också sätta män i fokus för att se till att män höjer sina röster för att säga att våld mot kvinnor inte får förekomma och att de inte ska titta åt andra hållet.”

Under marschen delade DFW ut mer än 5 000 Sanningen om droger-häften.


FAKTA

DROGMISSBRUK OCH IDROTTARE

Droger – från gatudroger till steroider och smärtstillande medel till alkohol – förstör våra idrottare.

67

PROCENT

av tävlande lyftare har använt anabola steroider under sin karriär

52

PROCENT

av de fotbollsspelare som spelar professionellt i USA använder opioider någon gång under sin karriär

71

PROCENT

av de professionella idrottsmän som använder opioider erkänner att de missbrukat dem

28

PROCENT

av collegeidrottare använde cannabis under det gångna året

207

MILJONER

recept skrevs ut för opioida smärtstillande medel under ett enda år, vilket var mer än de 76 miljoner 8 år tidigare


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att förhindra att ungdomars liv förstörs av droger. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.