3.2 Läs häftet

Läs: Vad är meth gjort av?

VAD TILLVERKAS METH AV?

Ett crystal meth-lab.

Metamfetamin är ett syntetiskt, kemiskt ämne, till skillnad från exempelvis kokain, som kommer från en växt.

Meth tillverkas vanligen i illegala, dolda laboratorier där man blandar olika former av amfetamin (en annan centralstimulerande drog) eller derivat (kemisk förening härledd ur en annan) med andra kemikalier, för att göra drogen starkare. Vanliga tabletter, som till exempel förkylningsmedicin, används ofta som bas för drogtillverkningen. Meth-”kocken” extraherar (skiljer ut) ingredienser från dessa piller, och för att öka dess styrka kombinerar han sedan detta ämne med kemikalier som till exempel batterisyra, avloppsrengöringsmedel, fotogen och kylarvätska.

Dessa farliga kemikalier kan explodera, och eftersom meth-”kockarna” själva är drogmissbrukare och desorienterade, råkar de ofta ut för allvarliga brännskador och blir vanställda eller omkommer när deras preparat exploderar. Sådana olyckor utsätter andra i närbelägna hem eller byggnader för faror.

De illegala laboratorierna skapar även en mängd giftavfall – tillverkningen av 1 kg metamfetamin ger 5 kg avfall. Människor som utsätts för detta avfallsmaterial kan bli förgiftade och sjuka.

”Socialbidrag var inte nog för att betala våra meth-vanor och försörja vår son, så vi omvandlade vår hyreslägenhet till ett meth-labb. Vi förvarade de giftiga kemikalierna i kylskåpet utan att veta att gifterna skulle tränga in i den andra maten.

När jag gav min treårige son lite ost att äta visste jag inte att jag gav honom förgiftad mat. Jag var så påtänd på meth att jag inte förrän tolv timmar senare märkte att han var dödssjuk. Men det tog mig ytterligare två timmar att fundera ut hur jag skulle få honom till sjukhuset som låg 8 km därifrån. När vi kom till akuten förklarades han ha dött av en dos av ammonium­hydroxid en av kemikalierna som används för att göra meth.” – Melanie