Menu background image
Ritalin

RITALIN LEDER TILL ANDRA DROGER

KURTS HISTORIA:
Rocklegenden Kurt Cobain började med Ritalin vid sju års ålder. Cobains änka, Courtney Love, trodde att det var denna drog som ledde till hans senare missbruk av tyngre droger. Han begick självmord med ett hagelgevär 1994. Även Courtney fick Ritalin utskrivet som barn. Hon beskrev erfarenheten så här: ”När man är barn och får detta medel som ger en den där [euforiska] känslan, vart annars skall man vända sig när man blir vuxen?”

En undersökning stödd av National Institute on Drug Abuse, fann att missbrukare av Ritalin och liknande droger ”uppvisade det högsta procenttalet kokainmissbruk”.

På grund av att toleransen ökar kan missbruk av Ritalin leda användare att ta starkare droger för att uppnå samma rus. När verkningarna börjar avta kan personen börja med starkare droger för att befria sig från de oönskade tillstånd som drev honom att missbruka drogen från första början.

Ritalin i sig leder inte personen till andra droger: människor tar droger för att bli av med oönskade situationer eller känslor. Drogen maskerar problemet för en tid(medan användaren är hög). När ruset avtar, återvänder problemet, det oönskade tillståndet eller situationen mer intensivt än tidigare. Användaren kanske då övergår till starkare droger, eftersom Ritalin inte längre ”fungerar”.

En undersökning av 500 elever under en period på tjugo år fann, att de som använde Ritalin och besläktade droger var mer benägna att använda kokain och andra centralstimulerande medel senare i livet.

Enligt en undersökning som gjordes år 2005, är tonåringar som missbrukar receptbelagda medel, tolv gånger mer benägna att använda heroin, femton gånger mer benägna att använda ecstasy och tjugo gånger mer benägna att använda kokain, jämfört med tonåringar som inte missbrukar såna medel.

VANLIGA RÄTTFÄRDIGANDEN (gå inte i den fällan):

Det finns många rättfärdiganden för att ta denna kraftiga drog. Känn igen dem för vad de är – lögner!

  • Alla använder det.
  • Det är bara för att testa det.
  • Min bror tar det på grund av en inlärningsstörning, så det kan inte vara så farligt.
  • Det är inte beroendeframkallande.
  • Man kan kontrollera det. Man måste inte använda det igen om man inte vill.

Låt inte andra – inklusive dina vänner – lura dig i fällan.