Ritalin

HUR RITALIN SER UT OCH ANDRA FAKTA

Ritalin förekommer som små tabletter av ungefär samma storlek och form som aspirintabletter, med ordet ”Ciba” (tillverkarens namn) stämplat på dem. De som är på 5 mg är svagt gula, de på 10 mg svagt gröna, medan de på 20 mg är både vita och svagt gula.

Medlet beskrivs som ett centralstimulerande medel. Emellertid medger till och med tillverkaren i drogens förpackningsbilaga att ingen egentligen vet hur en människokropp påverkas av drogen: ”Verkningarna på människor är inte helt klarlagda.”

Missbrukare mal tabletterna till pulver och snortar det. Drogen är dessutom vattenlöslig, vilket gör den lätt att förvandla till vätska som kan injiceras.

DEA noterade att ”farmaceutiska produkter tagna från lagliga kanaler är de enda källorna till metylfenidat som finns tillgängliga för missbruk”. Med andra ord, varje tablett av drogen som missbrukas – antingen i dess ursprungliga form eller mald till pulver eller löst i vatten – kommer från tillverkaren. Inget av det är tillverkat på gatorna.

”Nu har jag byggt upp en tolerans så jag måste ta 2–3 piller på 20 mg för att få samma kick. Jag inser att jag är beroende ... Jag har blivit vrickad eller som en zombie.” – AlexSLANGBETECKNINGAR

RITALIN: Diet Coke Babykokain Kiddie Coke Fattigmanskokain R-ball Rids Skittles Smarties Vitamin R