NÅR BARN I VÄRLDENS OLYMPISKA HUVUDSTAD

LAUSANNE I SCHWEIZ
17 juli 2022

Volontärer från Stiftelsen för en drogfri värld Lausanne i Schweiz når barn med verkliga berättelser.

När man tänker på Schweiz, förväntar man sig omedelbart andlöst vackra landskap, ekonomiskt välstånd, utsökt choklad, precision och ett välorganiserat samhälle. Även om detta kan vara sant, står landet trots detta inför samhällsproblem, och droger är ett av dem.

Ett interaktivt seminarium hölls för över 60 elever om sanningen om droger i Lausanne i Schweiz.
Ett interaktivt seminarium hölls för över 60 elever om sanningen om droger i Lausanne i Schweiz.
 

Oavsett om det gäller illegala droger, mediciner eller alkohol, talar statistikerna sitt eget tydliga språk – en tredjedel av den schweiziska befolkningen har erkänt att de har konsumerat cannabis, medan omkring 200 000 röker det regelbundet. När det gäller alkohol har uppskattningsvis en av tre människor någon i sin omgivning som lider av alkoholproblem.

Men Stiftelsen för en drogfri värld Lausanne är fast besluten att informera samhället och särskilt ungdomar om farorna med droger för att förse dem med de verktyg de behöver så att de inte faller offer för det.

Volontärer organiserade ett föredrag i en skola i världens olympiska huvudstad, Lausanne, där 64 tonåringar lärde sig kalla fakta om droger. Seminariet var mycket interaktivt, med en berättelse från verkliga livet från en före detta droganvändare, en stund med frågor och svar och en möjlighet för eleverna att kommunicera sina bekymmer och tankar om droger. I slutet av föredraget skrev eleverna på löftet att leva drogfritt.

Skolans studierektor beskrev presentationen som ”ett viktigt och kraftfullt budskap” som Stiftelsen för en drogfri värld i Lausanne får ut i sin region för att stärka sitt samhälle och sina ungdomar med kunskap för att göra rätt val och leva friskare liv.