SANNINGEN SPRIDS UNDER SAMVÄLDESSPELEN

Under Samväldesspelen fick DFW idrottsmän att lova att leva drogfritt (överst); de gav häften till butiker för deras kunder (till vänster); och delade ut dem till andra (till höger).

När Samväldesspelen hålls i Australiens Gold Coast finns Drogfri värld-teamet på plats för att göra det drogfritt.

Samväldesspelen är en internationell tävling i en mängd sporter som hållits vart fjärde år sedan 1930. Medan det finns 53 nationer i samväldet – som mestadels är före detta territorier av brittiska imperiet – får 70 länder och territorier tävla i spelen. För spelen 2018 samlades 6 600 idrottare från dessa samväldesstater och ‑territorier i Gold Coast, i delstaten Queensland i Australien. Gold Coast är en stor turistort med ett soligt subtropiskt klimat, surfingstränder, temaparker, nattliv, en stadssilhuett med många skyskrapor, och regnskogar.

I april 2018 var staden Gold Coast för första gången värd för Samväldesspelen. Sådana evenemang innebär turister, fester och nattliv. De innebär även droger. Det är ett faktum: med drogmissbruk och drogberoende som redan ökar på Gold Coast skulle ett större internationellt idrottsevenemang bara medföra ännu mer droger.

Därför bestämde sig Brisbanes Drogfri värld-team och Gold Coast-frivilliga för att tackla problemet direkt och göra spelen trygga. Deras mål: att dela ut häftena Sanningen om droger, Sanningen om marijuana och Sanningen om crystal meth till lokalbefolkningen och de tusentals besökare som man väntade sig för spelen.

En primär måltavla för distributionen var de mer än 680 hotellen i Gold Coast. En annan väsentlig måltavla var de lokala butikerna, som fick lådor med häften att ge till sina kunder. De gjorde också upp en lista över alla oroshärdar för drogmissbruk i förorterna.

Men Drogfri värld var inte den enda organisationen som bekymrade sig över drogproblemet. Andra grupper gick snart samman med dem. Utöver Scientology Kyrkan – DFW:s huvudsakliga supporter – fick de sällskap av volontärgrupperna Women of Wyndham och Ramon Helps. Efter det kom Melton Interfaith Network, Australia Pakistan Youth Association, One Spirit Africa, Friends of the Children Foundation och Oz Star TV Channel, för att nämna några av de 14 supportrarna.

Australian Lions Drug Awareness Foundation skickade ut ett meddelande till alla sina medlemmar att de skulle ansluta sig till DFW-teamet för distributionen. Som resultat gjordes en presentation till Gold Coast Lions Club, vilka tog materialet för att presentera det inför deras program Lions Family Cub och de utfärdade sedan ett uppskattande brev till DFW-teamet.

De som fick häften delade ofta med sig av personliga skräckberättelser om sitt eget missbruk. Flera sade att om de hade känt till informationen, skulle de inte ha fallit offer för drogmissbruk.

Som upptakt till spelen i april inledde man den officiella distributionen i mars. Frivilligteam besökte olika områden nära spelplatserna över hela Gold Coast. De träffades på Chevron Island utanför Currumbin Beach Vikings Surf Lifesaving Club och spred ut sig till Burleigh Heads, Surfers Paradise och överallt annars där deras fötter eller bilar kunde ta dem.

De delade ut över 128 000 häften till mer än 300 butiker och 136 hotell. De besökte också mer än 25 kyrkor och stoppade in häften i brevlådor. De som fick häften delade ofta med sig av personliga skräckberättelser om sitt eget missbruk. Flera sade att om de hade känt till informationen, skulle de inte ha fallit offer för drogmissbruk, och sedan tog de fler häften att dela med sina vänner.

Butikerna var jätteglada över att ställa ut undervisningsmaterialet, och hotell placerade dem på deras receptionsdiskar och en del placerade dem även i varje rum.

Nu håller Drogfri värld Brisbane på med att hjälpa de som tagit kontakt med dem, inte bara från Gold Coast, utan även från hela Australien, då besökare och idrottsmän återvänder hem med de livräddande Sanningen om droger-häftena att dela med andra.


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att skydda våra ungdomar och framtiden mot drogers destruktiva effekter. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.