DROGFRI VÄRLD I CLERMONT-FERRAND NÅR VARJE HÖRN AV SIN STAD

Clermont-Ferrand-avdelningen av Drogfri värld ställer ut sitt material på söndagsmarknaden varje vecka för att nå lokalbefolkningen med Sanningen om droger.

Drogfri världs Clermont-Ferrand-avdelning är ett hängivet team av frivilliga som regelbundet går ut på gatorna i sin stad för att förse medborgarna med sanningen om droger.

Direkt söder om Paris i Frankrike ligger Clermont-Ferrand. Orten är känd för sin internationella Short Film Festival och är omgiven av kullar som öppnar sig och leder till Limagne-slätten öster om staden.

Trots den imponerande skönheten i trakten, med Notre-Dame-du-Port-katedralen och dess berömda slumrande vulkan Puy de Dôme, är Clermont-Ferrand ändå inget undantag när det gäller drogepidemin. Ta till exempel de 230 kilo hasch i marockanska resväskor som beslagtogs av polisen, eller de två män som arresterades på järnvägsstationen med 1,5 kilo kokain i sina magar.

För att ta itu med detta går Clermont-Ferrand-avdelningen av Drogfri värld (DFW) ut på gatorna varje vecka i sin älskade stad och det närliggande området och ger häftena Sanningen om droger till lokala butiker, där de sedan ges till kunderna. De sätter också upp montrar vid marknader och på livligt trafikerade gator så att besökare kan ta för sig av materialet. ”Som ett barn på julafton som öppnar en efterlängtad present”, är hur en Drogfri värld-frivillig beskrev ansiktsuttrycket hos en lärare när denne upptäckte DFW:s utbildningspaket vid en sådan monter.

Teamet inriktar sig på områden med omfattande narkotikahandel, inklusive järnvägsstationen och Saint-Jacques-kvarteren, där invandrarbefolkningen är en måltavla för langare.

Vem som helst kan ansluta sig till DFW, så länge som de har en passion för att göra sin region drogfri, vilket en frivillig – en före detta alkoholist – gjorde. Efter att ha övervunnit sitt missbruk bestämde han sig för att förhindra att andra gick i samma fälla. Han är nästan 70 år gammal och går hängivet från butik till butik och från person till person med häftena.

Teamet inriktar sig på områden med omfattande narkotikahandel, inklusive järnvägsstationen och Saint-Jacques-kvarteren, där invandrarbefolkningen är en måltavla för langare. De träffar på alla samhällsskikt – poliser som letar efter lösningar, en mor med en son som är heroinmissbrukare som hon är fast besluten att hjälpa, de som bara är ute och shoppar och tonåringar som bara vill festa. Teamet har delat ut över 42 000 häften med hjälp av mer än 1 000 butiker sedan 2017, och kommer att fortsätta att skapa en drogfri stad för att sprida sanningen.


FAKTA

FAKTA OM ALKOHOLMISSBRUK

Det är dags att ge människor sanningen om alkohol. Här är fakta.

30 %

AV ALLA DÖDSFALL

TILL FÖLJD AV BILOLYCKOR SKER PÅ GRUND AV ALKOHOLKONSUMTION

200

HÄLSOPROBLEM

världen över, såsom leversjukdom, cancer och skador förvärras av alkoholintag

4 700

DÖDSFALL BLAND TONÅRINGAR

om året i USA på grund av alkohol – fler än som orsakas av alla illegala droger tillsammans

80 000

DÖDSFALL OM ÅRET

i USA av alkoholrelaterade orsaker

17 miljoner

VUXNA

internationellt lider av alkoholberoende


RÄDDA UNGA LIV

Stöd Stiftelsen för en drogfri värld och hjälp till att skydda våra ungdomar och framtiden mot drogers destruktiva effekter. Dina donationer gör det möjligt för oss att erbjuda vårt informationsmaterial gratis till skolor, ungdomsorganisationer och andra grupper och enskilda människor. Ditt stöd hjälper till att ge människor den information de behöver för att kunna leva ett hälsosamt, drogfritt liv.