Menu background image
Ecstasy

KAN JAG BLI BEROENDE AV ECSTASY?

Är ecstasy beroendeframkallande? Många anser det. Men även om en användare inte skulle bli beroende så finns det fyra i högsta grad verkliga faror:

FARA NR 1: År 1995 innehöll mindre än 10 % av alla ecstasypiller på marknaden ren MDMA. Idag tar ecstasyanvändare vanligen en blandning av många olika droger, och ofta giftiga ämnen.

FARA NR 2: Man måste hela tiden öka den mängd man tar av drogen för att uppleva samma verkningar. De som använder ecstasy säger att verkningarna av den minskar rejält efter första gången. Och efterhand som personen tar mer av drogen, ökar även de negativa verkningarna.

Eftersom den önskade effekten från att använda drogen minskar, prövar en person ofta droger som är ännu farligare.

FARA NR 3: Användare känner ibland att de måste använda andra droger, som till exempel heroin eller kokain, för att klara av den psykiska och fysiska smärta som blir följden av att ha ”kommit ner” från ecstasy; 92 % av dem som använder ecstasy missbrukar även andra, ännu starkare droger.

FARA NR 4: Den falska uppfattningen att en person bara mår bra med ecstasy leder till en önskan att ta det oftare än bara vid rave- och technopartyn; precis som med andra stimulantia, fortsätter folk att ta ecstasy, trots att de upplever obehagliga verkningar.

”Jag hör många människor som när de talar om ecstasy, kallar det en kul och ofarlig drog. Allt jag kan tänka är: ’Om de bara visste.’

På fem månader förvandlades jag från att ha levt ganska ansvarsfullt och strävade efter att uppnå min dröm, till att bli en person som inte brydde sig om ett dugg – och ju mer påtänd jag blev, desto djupare sjönk jag ner i en mörk, ensam tillvaro. Och när jag väl sov fick jag mardrömmar och frossa. Jag hade klibbig hud, ett dunkande huvud och började känna mig paranoid, men struntade i det för jag tänkte att det var normalt. Tills den natt då jag trodde jag skulle dö.

Ecstasy tog min styrka, min motivation, mina drömmar, mina vänner, min lägenhet, mina pengar och, värst av allt, min psykiska hälsa. Jag oroar mig för framtiden och min hälsa varenda dag. Jag har många berg framför mig, men jag tänker fortsätta klättra, för jag är en av dem som haft tur.” – Lynn