Heroin

”JAG SKA BARA PROVA DET EN GÅNG.”

Varning: Till och med en enda heroindos kan få in en person på vägen till missbruk.

Många experimenterar med heroin och tänker: ”Jag ska prova det en eller två gånger. Jag kan alltid sluta.” Men de som startar på den vägen upptäcker att det är nästan omöjligt att vända tillbaka. Betänk orden från Sam, en 15-årig missbrukare: ”När man tar en sil första gången kommer man troligtvis att få uppkastningar och ångra sig, men snart prövar man igen. Den kommer att klamra sig fast vid en som en besatt älskare. Den snabba kicken och sättet på vilket man vill ha mer, som om man kippar efter andan – det är så det fångar en.”

Hotet om beroende är inte den värsta konsekvensen av att experimentera med heroin. Jim var 21 år gammal och brukade vanligtvis tillbringa kvällarna med att dricka öl tillsammans med kompisar. Han hade redan experimenterat med heroin, så när hans vänner erbjöd honom lite att snorta tog han emot det. Femton minuter senare tuppade han av och föll i djup koma som varade i mer än två månader. Idag är han rullstolsbunden, oförmögen att skriva och kan knappast läsa. Oavsett vilka drömmar och förhoppningar han en gång hade är de borta.

Det är bistert ironiskt att Davide Sorrenti (ovan) – den modefotograf vars arbete var synonymt med ”heroin-chic” – sägs ha dött vid tjugo års ålder av en överdos heroin.

Foto: Genom vänligt tillmötesgående från Francesca Sorrenti

HEROIN-”looken”

En gång i tiden skrämdes folk av heroin. På senare tid har vissa människor försökt göra heroin till en ”innegrej”.

Under det gångna årtiondet har ”heroinmissbrukar-looken” – tomt ansiktsuttryck, vaxartad hy, mörka ringar under ögonen, insjunkna kinder, extremt magerlagd, flottigt hår – lanserats i populärtidskrifter och modekretsar som ”chic” (elegant och stilfullt).

Precis som rockstjärnor hjälpte till att popularisera LSD under 1960-talet, har vissa av dagens modedesigners, fotografer och annonsfolk påverkat en hel generation ungdomar, genom att framställa användningen av heroin i tidskrifter och musikvideor, som en innegrej, och till och med önskvärd.