Heroin

EN MYCKET SLIPPRIG SLUTTNING

Vissa barn röker cigaretter och dricker alkohol när de fortfarande är mycket unga. När de går ut high school, har nästan 40 % av alla tonåringar prövat marijuana. Vissa övergår senare till mer beroendeframkallande droger.

Vi kan inte ta för givet att alla barn som röker marijuana idag kommer att bli heroinmissbrukare imorgon. Men risken finns förvisso. Och långvariga undersökningar av gymnasieelever visar att några ungdomar använder andra droger utan att först ha prövat marijuana. När en person inte längre kan få den inledande ”kicken” som han eftersträvar, ökar han sin drogkonsumtion eller börjar se sig om efter starkare droger.

Låt oss inse verkligheten

Barn kommer i allt högre grad i kontakt med illegala droger.

National Survey on Drug Use and Health visade i en undersökning 2007 att mer än 9,5 % av alla ungdomar mellan 12 och 17 år i USA, nu missbrukade illegala droger. År 2008 rapporterade National Center on Addiction and Substance Abuse vid Columbia University att det dagliga bruket av marijuana bland collegestudenter hade fördubblats, och bruket av kokain och heroin var också på väg uppåt.

Enligt FNs Office on Drugs and Crime använde under 2008 uppskattningsvis 16 miljoner människor världen över opiater – opium, morfin, heroin och syntetiska opiater.

HEROINETS NYA ANSIKTE

Bilden av en apatisk ung heroinmissbrukare som sitter kollapsad i en smutsig mörk gränd är föråldrad. Idag kan den unge missbrukaren vara 12 år, spela videospel och lyssna på sin generations musik. Han kan tyckas intelligent, moderiktig och sakna varje spår av de vanliga tecknen på heroinmissbruk, t.ex. nålstick på armarna.

Eftersom det är tillgängligt i olika former som är lättare att få i sig, och billigare, är heroin idag mer lockande än någonsin. Mellan åren 1995 och 2002 ökade antalet tonåringar i USA mellan 12 och 17 år som använde heroin vid någon tidpunkt i sitt liv med 300 %.

En ung person som tvekar att sticka en nål i armen kan vara mer benägen att röka eller snorta samma drog. Men detta är falskeligen lugnande, och kan ge en person uppfattningen, att riskerna är mindre. Sanningen är att heroin i alla dess former är farligt och beroendeframkallande.