NÅR SARDINIEN MED ETT DROGFRITT BUDSKAP GENOM SPORT

ITALIEN
26 juni 2019

Drogfri värld-teamet i Cagliari vinner fotbollsturningen för att främja ett drogfritt liv.
Drogfri värld-teamet i Cagliari vinner fotbollsturningen för att främja ett drogfritt liv.
 
För att hjälpa till att stoppa drogmissbruk på ön håller Drogfri värld Sardinien en årlig drogfri fotbollsturnering, och detta år är sjätte året för Cagliari.

Sardinien, den näst största ön i Medelhavet, är en italiensk ö belägen väster om Italiens fastland. Med bländande vita sandstränder, Gola Su Gorropu-ravinen, fästningen Il Castello, 7 000 nurager (torn från bronsåldern) och mer därtill vimlar Sardinien av turister. Men för lokalbefolkningen är det inte bara vackra stränder och soldränkta semestrar. Droger är en situation i hela Italien, och Sardinien är inte annorlunda. Det sägs att kokainmissbruket är högre än det italienska nationella genomsnittet.

Drogfri värld Sardinien var fast beslutet att se sin vackra ö lysa drogfritt, så de lanserade sina Sanningen om droger-aktiviteter. Sedan dess har de regelbundet hållit distributions­evenemang för Sanningen om droger-häften över hela ön, tillhandahållit häften till butiker för deras kunder och hållit seminarier för att nå ungdomar.

Men Drogfri värld Sardinien var fast beslutet att se sin vackra ö lysa drogfritt, så de lanserade sina Sanningen om droger-aktiviteter.

Eftersom Drogfri värld-teamet vet att ungdomar ser upp till idrottskändisar och älskar fotboll har man hållit en minifotbolls­turnering sedan 2014 för att fira FN:s internationella dag mot drogmissbruk och olaglig handel med narkotika. Deras sjätte årliga turnering hölls i Sardiniens huvudstad Cagliari, där fyra lag tävlade.

Evenemanget möjliggjordes tack vare stöd från Gennaro Longobardi, presentatören för tv-programmet La Gradinata Sport, och den sardiska avdelningen av MSP Italia, en ideell förening för främjandet av idrott, samt genom gästfriheten hos Polisportiva Johannes (Johannes idrottsklubb), som gjorde fotbollsplanen tillgänglig.

Sanningen om droger-häften delades ut till både unga och gamla deltagare, och matchen visades på Sardinia 1 TV för att sprida budskapet om att leva drogfritt.

Drogfri värld-fotbollslaget vann den sista matchen och slog ett lag med lokala tv-reportrar. Deras seger berodde i hög grad på att den före detta proffsspelaren Gianni Roccotelli var med i laget.