Menu background image
Alkohol

SANNINGEN OM DROGER

Den verkliga lösningen är att skaffa sig fakta och att aldrig börja ta droger.

Droger är i grunden gifter. Verkningarna beror på hur mycket man tar.

En liten mängd fungerar som stimulans (ökar aktiviteten). En något större mängd verkar som ett lugnande medel (saktar ner en). En ännu något större mängd verkar som ett gift och kan döda.

Detta är sant om alla droger. Det är bara mängden man behöver för att uppnå effekt som skiljer.

Men många droger har en annan nackdel: De påverkar sinnet direkt. De kan förvanska droganvändarens uppfattning om vad som händer omkring honom eller henne. Som ett resultat av detta kan personens handlingar bli egendomliga, irrationella, opassande och till och med destruktiva.

Droger blockerar alla förnimmelser, både önskvärda och oönskade. Så även om de ger tillfällig hjälp genom att lindra smärta, slår de ut förmåga och vakenhet och grumlar ens tänkande.

Mediciner är droger som är avsedda att påskynda eller sakta ner eller förändra någonting, angående hur din kropp fungerar, för att försöka få den att fungera bättre. Ibland är de nödvändiga. Men de är fortfarande droger: de verkar som stimulerande eller lugnande medel, och alltför mycket kan döda en. Så om man inte använder mediciner så som det är meningen att de ska användas, kan de vara lika farliga som illegala droger.

Varför tar människor droger?

Människor tar droger för att de vill förändra något i sina liv.

Här är några skäl som unga människor gett, för att de tar droger:

  • För att passa in
  • För att fly bort eller slappna av
  • För att avhjälpa uttråkning
  • Det får dem att verka vuxna
  • För att göra uppror
  • För att experimentera

De tror att droger är en lösning. Men till slut är det drogerna som blir problemet.

Även om det kan vara svårt att ta tag i sina problem, är följderna av droganvändning alltid värre än det problem som man försöker lösa med droger. Den verkliga lösningen är att skaffa sig fakta och aldrig börja ta droger.

FÖRSÄKRA DIG OM ATT ANDRA SKAFFAR SIG FAKTA

Dessa sidor av drugfreeworld.org är baserade på innehållet i våra fjorton lättlästa häften i serien Sanningen om droger.

Dessa är gratis och kan beställas här som en uppsättning eller individuellt. Du kan ge dem till vänner, familj och andra

Tipsa dina vänner om denna webbsajt.

Klicka här för att UTAN KOSTNAD beställa häftena Sanningen om droger.
Se referenslitteraturen till Sanningen om alkohol här.