Kokain

VARFÖR ÄR KOKAIN SÅ YTTERST BEROENDEFRAMKALLANDE?

Foto (överst): Cordis

Efter metamfetamin,1 skapar kokain det starkaste psykologiska beroendet av alla droger. Det stimulerar centrala njutningscentrer i hjärnan och orsakar extremt förhöjt lyckorus.

Eftersom kokaintillvänjning utvecklas snabbt kan missbrukaren snart inte uppnå samma kick som han fick från samma mängd tidigare.

Dödlig kombination av droger

Kokain tas ibland tillsammans med andra droger, inklusive lugnande medel, amfetaminer,2 marijuana och heroin. Sådana kombinationer ökar i hög grad faran med att använda kokain. Förutom sannolikheten att utveckla ett beroende av två droger kan man lätt skapa en blandning av droger som visar sig livshotande.

”Jag hade inte längre någon framtid. Jag kunde inte se hur jag skulle kunna bli av med mitt kokainberoende. Jag var förlorad. Jag ’exploderade’ och kunde inte stoppa mig själv från att fortsätta med mitt svåra missbruk av kokain. Jag fick hallucinationer att djur kröp under min hud.Jag kände dem varje gång jag tog en sil och skrapade mig med spetsen på min spruta tills det började blöda för att få dem att ge sig av. En gång blödde jag så mycket av detta att jag måste föras till sjukhuset.” – Susan

  1. 1. metamfetamin: ett synnerligen beroendeframkallande centralstimulerande (hjärna och ryggmärg) medel.
  2. 2. amfetamin: centralstimulerande medel, ofta kallat ”speed” eller ”uppåttjack”.