Menu background image
Syntetiska droger

BADSALT: EN KORT HISTORIK

Drogerna som är kända som badsalt skapades först på konstgjord väg i Frankrike 1928 och 1929. Vissa utforskades ursprungligen för möjlig medicinsk användning, men de flesta av drogerna som skapades hade ingen framgång på grund av allvarliga bieffekter, inklusive beroende. Missbruk av de här drogerna började i det tidigare Sovjetunionen på 1930- och 1940-talet, där de användes som antidepressiva medel. Även kända som ”Cat” och ”Jeff” blev de populära i USA på 1990-talet.

Mellan 2004 och 2008 användes de här drogerna i Israel tills de viktigaste ingredienserna blev olagliga. År 2007 hade de vunnit mer omfattande popularitet bland drogmissbrukare när de började synas på internets drogforum.

I ”ecstacy”-piller som analyserades i Nederländerna 2009 upptäckte man att mer än hälften av pillren inte innehåller den drog som ecstasy associeras med, utan snarare droger som finns i badsalt.10

År 2012 gjordes två av de viktigaste drogerna som används i badsalt olagliga i USA.11 Emellertid skapade då hemliga kemister nya varianter med lite förändrade kemiska formler – och annonserade dem som badsalt, eller paketerade om dem som ”glasrengöring” eller andra namn.

Badsalt: En kort historik