Syntetiska droger

SYNTETISK MARIJUANA: VERKNINGAR PÅ LÅNG SIKT

De långsiktiga verkningarna på människor är inte helt kända, men giftcenterexperter rapporterar att effekter av syntetisk marijuana kan vara livshotande.

Den kan vara beroendeframkallande och leda till abstinenssymtom som inkluderar begär, mardrömmar, kraftiga svettningar, illamående, skakningar, huvudvärk, extrem trötthet, sömnlöshet, diarré, kräkningar, problem att tänka klart och försummelse av andra intressen eller skyldigheter.

Efter upprepad och långvarig användning av drogen kan användare uppleva glömska och förvirring. Vissa användare har rapporterat att de upplever förlamning.

Wyoming Department of Health fann 16 fall av njurskada efter användning av drogen i sex amerikanska delstater.4

PARALYSERAD EFTER ATT HA RÖKT SPICE

”Efter att ha använt spice i flera veckor vaknade jag tidigt en natt och föll i golvet, kunde inte röra mina ben och kunde inte röra mina höfter. Allt jag kunde göra var att släpa mig med mina underarmar och det gick inte i alla fall så jag låg på golvet i tretton timmar, skrikande och slog i golvet och bad om hjälp. Läkarna säger att om jag legat i två timmar till så skulle jag ha varit död. Jag kommer att ligga på sjukhus en lång tid framöver.” – L.D.

DET HÄR ÄR VAD HELVETET ÄR

”Jag skulle vilja dela med mig av mina erfarenheter av K2. Det förstörde mitt liv. När jag provade att röka K2 första gången var det som om allting löstes upp som en suddig bild på tv-skärmen. Jag minns att jag tänkte ’det här är vad helvetet är’. Allt jag kunde känna var en förfärlig rädsla. Jag hörde familjemedlemmars röster, fick tillbakablickar från när jag var yngre, det värsta jag någonsin upplevt. Jag skakade förfärligt och jag kände mig skräckslagen och illamående. Ända sedan den dagen har jag dagligen väldig ångest. Jag var tvungen att sluta skolan på grund av min ångest.” – J.W.

JAG ÄR INTE HELT DÄR LÄNGRE

”Jag överdoserade på spice och jag har inte varit densamme sedan dess. Jag bara satt där och rökte tills allt kom över mig. Jag kunde inte se ordentligt eller gå och sedan kräktes jag 6 eller 7 gånger. Jag väckte min mamma och hon lade mig på soffan och ringde efter ambulansen. Omkring tio minuter innan ambulansen kom började jag få anfall. Jag vaknade upp i en sjukhussäng på intensiven. Jag hade fått hjärtstillestånd* och under några timmar trodde de inte att jag skulle vakna upp, men jag överlevde och sedan dess har jag inte varit densamma. Jag stammar mycket nu och kan inte koncentrera mig på någonting. Jag kan vara i färd med att berätta något och så blir jag helt tom och vet inte vad som hänt. Jag ser alltid prickar och jag är inte helt där längre.” – D.Y.

EN FÖRE DETTA MISSBRUKARE

”Tidigare missbrukade jag syntetisk marijuana. Jag blev beroende av den medan jag var villkorligt frigiven. Jag använde den för att bli hög och ändå klara drogtesterna. Jag gick från ett gram eller mindre per dag till mer än 3 eller 4 per dag. Efterhand som mitt beroende ökade minskade min förmåga att kontrollera mitt grundläggande uppförande och mina motoriska förmågor**. Jag blev mer aggressiv när jag blev upprörd, vilket hände allt oftare ju mer och ju längre jag använde det. En morgon fick jag ett psykotiskt sammanbrott med påföljande blackout och nästan dödade min fru. Jag greps och min villkorliga frigivning stoppades. Efter min frigivning berättar jag om min erfarenhet för andra för att förmå dem att inte ta den här drogen.” – S.W.

VÅLDSAMT OCH IRRATIONELLT UPPFÖRANDE

I augusti 2013 hade en 21-årig mamma under påverkan av spice kastat sitt fyraåriga barn i en soptunna och när hon arresterades av polisen kunde hon inte komma ihåg var hennes son var. Hennes barn räddades ur soptunnan och polisen lämnade över honom till sociala myndigheten. Kvinnan åtalades för att ha övergivit sitt barn.

I januari 2011 sköt en tonåring två skolvärdar, varav en dog, innan han tog sitt eget liv. Medicinska tester avslöjade att han hade K2 i kroppen.

En 21-årig man från Louisiana skar sig i halsen medan han var på K2 för första gången. Lyckligtvis kunde hans mamma kontrollera blödningen tills hjälp anlände.

  1. * hjärtstillestånd: ett plötsligt, ibland temporärt, hjärtstopp.
  2. ** motoriska förmågor: avsiktliga rörelser av musklerna för att utföra vissa handlingar.