Menu background image
Syntetiska droger

SYNTETISK MARIJUANA: EN KORT HISTORIK

Syntetisk marijuana, såld som ”spice” dök först upp i Europa 2004 och i USA 2008. Kemikalier som användes för att göra syntetisk marijuana skapades emellertid i experimentellt syfte för årtionden sedan. Dessa inkluderar:

  • CP 47,497, döpt efter Charles Pfizer från Pfizer Pharmaceuticals, utvecklades på 1980-talet för vetenskaplig forskning.
  • HU-210, döpt efter Hebrew University of Jerusalem där den först utvecklades 1988. Den är 100 till 800 gånger starkare än naturligt THC (den sinnesförändrande ingrediensen i marijuana).5
  • JWH-018 och andra ämnen i JWH-serien, döpta efter Professor John W. Huffman vid Clemson University in South Carolina, skapades 1995.

År 2010 använde USA:s Drug Enforcement Administration extraordinära befogenheter för att kontrollera dessa kemikalier och 2012 antogs en lag som förbjöd de ämnen som hittades i syntetisk marijuana.

Olagliga kemister utvecklade då nya experimentella droger, UR-144 och XLR11, som efterliknar effekterna hos marijuana, för att ersätta de som hade förbjudits. År 2013 blev UR-144 och XLR11 illegala, men vid den tiden hade en ny generation syntetisk marijuana dykt upp. Poängen är inte ifall dessa droger är illegala. Studier visar att de är giftiga och osäkra.

Det finns mer än etthundra olika varianter av syntetisk ”marijuana” som har skapats hittills. På grund av att det kemiska innehållet ständigt förändras, vet köpare aldrig vilka effekter drogerna kommer att ha på kroppen.6