Sanningen om droger

MARIJUANA

Marijuana rullas vanligen in i en cigarett som kallas joint. Den kan även bryggas som te eller blandas med mat, eller rökas genom en vattenpipa som kallas bong.

Cannabis1 är nummer tre av de fem vanligaste droger för vilka människor tas in på drogavvänjningsklinker i USA, vilket är 16 % av alla intagna. Enligt en undersökning om drogmissbruk som gjorts i USA, är barn som ofta använder marijuana nästan fyra gånger mer benägna att bruka våld eller förstöra egendom. De är fem gånger mer benägna att stjäla än de som inte använder drogen.

Marijuana är idag ofta starkare än den var förr. Odlingsmetoder och selektivt bruk av frön har åstadkommit en kraftigare drog. Resultatet har blivit en markant ökning av antalet marijuanarelaterade akutintagningar av unga rökare.

Eftersom tillvänjning sker, kan marijuana få användare att börja ta starkare droger för att få samma kick. När kickarna börjar bli svagare kan personen ta till starkare droger för att bli fri från de oönskade tillstånd som ursprungligen fick honom att börja ta marijuana. Marijuana i sig får inte personen att ta andra droger: människor tar droger för att bli av med oönskade situationer eller känslor. Drogen (marijuana) döljer problemet under en tid (medan användaren är hög). När ruset avtar, återvänder problemet, det oönskade tillståndet eller situationen mer intensivt än tidigare. Användaren kan då ta till starkare droger, eftersom marijuana inte längre ”fungerar”.

Verkningar på kort sikt:

Brist på koordination och förvanskad uppfattning av tid, syn och hörsel. Andra verkningar är dåsighet, röda ögon, ökad aptit och avslappnade muskler. Hjärtrytmen kan öka. Faktum är att under den första timmen efter det att man har rökt marijuana, kan risken för en hjärtattack öka med 500 %. Skolprestationen minskar på grund av försämrat minne och nedsatt förmåga att lösa problem.

Verkningar på lång sikt:

Långvarigt bruk kan ge psykotiska symptom. Det kan även skada lungor och hjärta, förvärra symptomen för bronkit och orsaka hosta och pipande, rosslande andning. Det kan försämra kroppens förmåga att bekämpa lunginfektioner och sjukdom.

  1. 1. cannabis: alla droger som kommer från växten indisk hampa, däribland marijuana och hasch (haschisch).

SLANGBETECKNINGAR


MARIJUANA: Astro turf Bhang Blunt Boom Braja Brass Chronic Dagga Dope Gangster Ganja Grass Hampa Herb Hemodlat J Kiff Mary Jane Nederweed Pot Purple Haze Reefer Roach Röka Skunk Super Skunk Texas tea Weed White Widow HASHISH: Chocolate Hash Skit