Sanningen om droger

VARFÖR TAR FOLK DROGER?

Folk tar droger för att de vill förändra något i sitt liv.

Här är några skäl som unga människor gett till att de tar droger:

  • För att passa in
  • För att fly bort eller slappna av
  • För att lindra uttråkning
  • Det får dem att verka vuxna
  • För att göra uppror
  • För att experimentera

De tror droger är en lösning. Men till slut är det drogerna som blir problemet.

Även om det kan vara svårt att ta tag i sina problem, är följderna av drogmissbruk alltid värre än det problem som man försöker lösa genom att ta dem. Den verkliga lösningen är att skaffa sig fakta och aldrig börja ta droger.

Hur verkar droger?

Droger är i grunden gifter. Verkningarna beror på hur mycket man tar.

En liten mängd ger stimulans (ökar aktiviteten). En något större mängd verkar som ett lugnande medel (saktar ner en). En ännu något större mängd verkar som ett gift och kan döda.

Detta gäller alla droger. Det är bara mängden man behöver för att uppnå effekten som skiljer.

Men många droger har en annan nackdel: De påverkar sinnet direkt. De kan förvanska droganvändarens perceptioner av det som händer omkring honom. Ett resultat av detta är att personens handlingar kan tyckas egendomliga, irrationella, opassande och till och med destruktiva.

Droger blockerar alla förnimmelser, både önskvärda och oönskade. Så även om de ger tillfällig hjälp genom att lindra smärta, slår de ut förmåga och vakenhet och grumlar ens tänkande.

Medicin är droger som är avsedda att påskynda eller sakta ner eller förändra någonting med hur din kropp fungerar, eller försöka få den att fungera bättre. Ibland är de nödvändiga. Men de är fortfarande droger: de verkar som stimulerande eller lugnande medel, och alltför mycket kan döda en. Så om man inte använder mediciner så som det är meningen att de ska användas, kan de vara lika farliga som illegala droger.

Droger påverkar sinnet

Foto: Alamy

När man kommer ihåg någonting är sinnet normalt sett mycket snabbt, och information kommer till en snabbt. Men droger gör minnet suddigt och skapar luckor. När en person försöker få information igenom denna dimmiga röra, går det inte. Droger gör en person långsam eller dum och får honom att misslyckas i livet. Och efterhand som han upplever fler misslyckanden och livet blir kärvare, vill han ha mer droger som hjälp för att hantera problemet.

Droger fördärvar skapandeförmåga

En lögn som berättas om droger är att de hjälper en person att bli mer kreativ. Sanningen är en helt annan.

Någon som är sorgsen kanske använder droger för att uppnå en känsla av lycka, men det fungerar inte. Droger kan lyfta en person till en slags falsk gladlynthet, men när drogen upphör att verka kraschar han ännu längre ner än före. Och varje gång blir den emotionella dykningen djupare och djupare. Till slut kommer drogerna att fullständigt fördärva all kreativitet som personen ägde.

Under hela tiden jag höll på med droger tyckte jag att jag hade kontroll över mitt liv och att jag hade det utmärkt. Men jag förstörde allt jag hade byggt upp och kämpat för i mitt liv. Jag sade upp bekantskapen med alla mina drogfria vänner och avbröt förbindelsen med min familj, så jag hade inga vänner kvar förutom mina drogpolare. Varje dag kretsade bara runt en enda sak: min plan för att skaffa de pengar jag behövde för droger. Jag gjorde allt i min makt för att få mitt amfetamin – det var det enda i mitt liv som betydde något.” – Pat

Jag tyckte det var roligare när jag var full. Strax efter [jag började dricka] provade jag på marijuana ... Senare var jag ihop med några andra i en väns hus och rökte marijuana när någon tog fram en påse kokain. Att sniffa kokain blev snart en daglig vana. Jag stal dagligen pengar från mina föräldrars företag och från mina morföräldrar för att få råd med mitt missbruk av alkohol, kokain, marijuana och LSD. Sedan var det någon som bjöd mig på OxyContin som jag började använda regelbundet. När jag insåg att jag var missbrukare var sniffning av OxyContin en del av min dagliga rutin. Jag behövde något starkare och jag började med heroin. Jag gjorde vad som helst för att få en kick. Mitt missbruk tog över. Och varje gång jag försökte lägga av skickade mitt fysiska beroende mig tillbaka efter mer.” – Edith