Inhalationsmedel

OLIKA TYPER AV INHALATIONSMEDEL

Foto: iStockphoto

Inhalationsmedel kan delas upp i fyra kategorier:

VÄTSKOR som förångas i rumstemperatur. De återfinns i många lättåtkomliga hushålls- och industriprodukter såsom målarthinner, avfettningsmedel, bensin, lim, korrektionsvätska och vätska i markeringspennor.

SPREJER såsom sprejfärg, deodorant och hårsprej, sprej av vegetabilisk olja för matlagning och impregneringssprej för tyg.

GASER vilka inkluderar medicinska bedövningsmedel (eter, kloroform och dikväveoxid, vanligen kallat lustgas), tändare med butangas, propanbehållare, sprejflaska som innehåller vispgrädde och kylskåpsvätska.

NITRIT (en kemisk förening som finns i mat som konserveringsmedel, rengöringsmedel för läder, luftdeodoranter för rum etc.) betraktas som en speciell kategori av inhalationsmedel som direkt påverkar centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg). De används huvudsakligen som sexförbättringsmedel och är allmänt kända som ”poppers” eller ”snappers” (isobutylnitrit).

Under tre dagar fick jag lim gratis av en kompis. På fjärde dagen bad han mig om pengar. Vid det laget hade jag blivit beroende och var tvungen att ge honom pengar för att få en tub lim. Jag behövde flera tuber lim dagligen.” – Marty