Menu background image
Inhalationsmedel

SANNINGEN OM DROGER

Den verkliga lösningen är att skaffa sig fakta och att aldrig börja ta droger.

Droger är i grunden gifter. Verkningarna beror på vilken mängd man tar.

En liten mängd fungerar som uppiggande medel (ökar aktiviteten). En större mängd verkar som ett lugnande medel (minskar aktiviteten). En ännu större mängd förgiftar och kan döda.

Detta gäller alla droger. Det är bara mängden man behöver för att uppnå verkan, som skiljer.

Men många droger har en annan negativ aspekt: De påverkar sinnet direkt. De kan förvanska droganvändarens uppfattning om det som händer omkring honom eller henne. Ett resultat av detta är att personens handlingar kan tyckas egendomliga, irrationella, opassande och till och med destruktiva.

Droger blockerar alla förnimmelser, både önskvärda och oönskade. Så även om de ger tillfällig hjälp genom att lindra smärta, slår de också ut förmåga och vakenhet och grumlar ens tänkande.

Mediciner är droger som är avsedda att påskynda eller sakta ner eller förändra någonting i det sätt, på vilket din kropp fungerar, för att försöka få den att fungera bättre. Ibland är de nödvändiga. Men de är fortfarande droger: de verkar som stimulerande eller lugnande medel, och alltför mycket kan döda en. Så om man inte använder mediciner så som det är meningen att de ska användas, kan de vara lika farliga som illegala droger.

Varför tar människor droger?

Människor tar droger för att de vill förändra något i sitt liv.

Här är några skäl som unga människor gett till att de tar droger:

  • För att passa in
  • För att fly bort eller slappna av
  • För att lindra uttråkning
  • Det får dem att verka vuxna
  • För att göra uppror
  • För att experimentera

De tror droger är en lösning. Men till slut blir drogerna problemet.

Även om det kan vara svårt att ta tag i sina problem, är följderna av drogmissbruk alltid värre än det problem som man försöker lösa genom att ta dem. Den verkliga lösningen är att skaffa sig fakta och att aldrig börja ta droger.

FÖRSÄKRA DIG OM ATT ANDRA FÅR DESSA FAKTA

Dessa sidor av drugfreeworld.org är baserade på innehållet i våra tretton lättlästa häften i serien Sanningen om droger.

Dessa häften är gratis och kan beställas som en uppsättning eller som enstaka exemplar. Du kan ge dem till vänner, familj och andra som borde känna till de fakta de innehåller.

Tipsa andra om denna webbsajt.

Klicka här för att KOSTNADSFRITT beställa häftena Sanningen om droger.
Klicka här och titta på hänvisningen till Sanningen om inhalationsmedel.